В Стара Загора представят "Ловци на бисери"

Режисьорът Славчо Николов определя своята най-нова постановка на вълнуващото заглавие от съкровищницата на френската класика като красива източна приказка. В тандем с художника-дизайнер Гендони режисьорът залага на приказна визия и драматичен разказ със сложни човешки взаимоотношения, който разтърсва и предизвиква буря от емоции с мелодичната и затрогваща музика на младия Бизе.

 20.03.2024 12:44
В Стара Загора представят "Ловци на бисери"

На 21 и 22 март от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще блесне премиерата на операта „Ловци на бисери” от Жорж Бизе.

Режисьорът Славчо Николов определя своята най-нова постановка на вълнуващото заглавие от съкровищницата на френската класика като красива източна приказка. В тандем с художника-дизайнер Гендони режисьорът залага на приказна визия и драматичен разказ със сложни човешки взаимоотношения, който разтърсва и предизвиква буря от емоции с мелодичната и затрогваща музика на младия Бизе. Музика, която завладява и докосва. Композиторът написва своята опера „Ловци на бисери” на 24 години и още преди да навърши 25 – се състои премиерата /1863, Театър Лирик-Париж/ и това е първата поставена на сцена опера на Бизе.

Специалистите смятат, че „Ловци на бисери” е до известна степен стъпало към неговата брилянтна „Кармен”. Сюжетът разказва за съперничеството  между двама приятели, ловци на бисери Зурга и Надир, които са влюбени в красивата Лейла. Развива се на фона на екзотичните пейзажи на остров Цейлон /Шри Ланка/. И Лейла ще трябва да направи много по-труден избор: между дълга и любовта. Както в повечето романтични истории, любовта  побеждава: жрицата на Брахма Лейла не остава безразлична към страстните признания на Надир и нарушава обета си за чистота и безбрачие. Влюбените очакват екзекуция, но неочаквано успяват да избягат: бягат от ареста по време на пожар, предизвикан от Зурга. Обсебеността от чувства определя лиричния тон, който преобладава в музиката. Неслучайно най-разпознаваемите страници на „Ловци на бисери” са меланхолично красивият романс на Надир и дуетът на Надир и Зурга от първо действие, изпълнен със спомени и клетви за вечно приятелство.

В първата премиерна вечер - на 21 март, в ролята на Лейла зрителите ще видят Емилия Терзиева, а на 22 март – ролята на жрицата ще бъде изпълнена от Беса Лугичи от Косово. Румънският тенор Андрей Термишану гостува  за първи път на сцената на Старозагорската опера и на 21 март ще се превъплъти в ролята на Надир, Николай Моцов ще се изяви в тази роля на 22 март. Поради заболяване на баритона Валери Турманов, в ролята на Зурга в двете поредни вечери зрителите ще имат възможността да аплодират Йосиф Славов, в ролята на Нурабад ще бъде солистът на Русенската опера басът Момчил Миланов. Спектаклите дирижира маестро Владимир Бошнаков, хормайстор Младен Станев, пластика Ромина Славова. Участват оркестъра и хора на Държавна опера-Стара Загора, концертмайстор Анна Иванова.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери опера | ролята | Бизе | март | Любовта | ловци | бисери | Надир | Лейла | Зурга

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори