Голямата награда на „Пиеро“ заминава за Полша

Трупата от Полша получи бронзовата статуетка „Пиеро“на скулптора Емил Иванов на церемонията по официалното закриване в салона на Кукления театър в Стара Загора.

 29.09.2023 21:48
Голямата награда на „Пиеро“ заминава за Полша

„Вирджиния Улф“ на Кукления театър от Бялисток, Полша е носител на наградата за най-добър спектакъл GRAND PRIX на 13-тото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ 2023 година.

Трупата от Полша получи бронзовата статуетка „Пиеро“на скулптора Емил Иванов на церемонията по официалното закриване в салона на Кукления театър в Стара Загора.

Международното жури с председател д-р Ина Божидарова присъди общо седем награди. Наградата за „Експериментални и нови форми“ спечели чешката трупа от Прага за спектакъла „Изход“. Наградата за режисура и плакет „Пиеро“ отиде при Джинтаре Редвилавичиуте, отново за спектакъла „Вирджиния Улф“. Сценографите на „Изход“ Яна Нунчич, Матия Солце и Иржи Йелинек са носителите на наградата за сценография. Наградата за музика е за Милен Апостолов за спектакъла „Полетът на къртицата“. Наградата за мъжка роля спечели  Нейтън Купър от „37 клечки кибрит“ на студио 36 маймуни, копродукция на България, Германия и Люксембург. Наградата за женска роля взе Мария Радованов, за превъплъщението си в „Метаморфози“ на Младежкия театър в Нови сад, Сърбия.

Наградата на младата театрална критика тази година е за Алек Чурчич от Театър Плюс, Испания.  Наградите връчи директорът на Старозагорският куклен театър Дарин Петков.

Наградата за цялостен принос в развитието на куклено-театралното изкуство в България, която на всяко издание връчва д-р Валентин Стоянов, тази година отиде при сценографите Силва Бъчварова и Васил Рокоманов.

15 бяха спектаклите, които се състезаваха за наградите на „Пиеро“ тази година. 13- тото издание събра участници от десет държави и предизвика огромен интерес сред професионалната и широката публика от страната и Европа. 

Фестивалът се организира от СНЦ „Пиеро“, ДКТ Стара Загора, Министерството на културата и Община Стара Загора с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.

 

 

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | Стара | Загора | театър | наградата | спектакъла | Пиеро | издание | Полша | кукления

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори