Директорът на операта с номинация за наградата "Стара Загора"

Номинацията е направена от Инициативен комитет с председател Старозагорският митрополит Киприан

 16.04.2019 10:29
Директорът на операта с номинация за наградата "Стара Загора"

Директорът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов е номиниран за индивидуална награда „Стара Загора“ в направление „Култура и изкуство“- за изключителен принос в развитието и възхода на институцията, която ръководи, както и за цялостния духовен живот на общността.

Номинацията е направена от Инициативен комитет с председател Старозагорският митрополит Киприан.              

„Кореняк старозагорец, Огнян Драганов освен талантлив режисьор вече се доказа и като  отличен ръководител. В рамките на малко повече от 3 години, той успя да „извади“ Старозагорската опера от мъртвата зона с 1.2 млн лв. дълг и да я изведе в първите редици на музикалния живот на България.

Според отчетите за 2018 г. на Министерството на културата, Държавна опера-Стара Загора е на второ място в страната по бюджет след Софийска опера с 12.5 млн.лв.

За 2018 г. Държавна опера-Стара Загора стигна рекорден бюджет от 5 млн.лв., които разпределя в град Стара Загора. При всъпването на Огнян Драганов в длъжност Старозагорската опера беше с дълг от 540 000 лв. Институцията стартира 2019 г. с преходен остатък от близо 100 000 лв. През миналата година са реализирани 178 спектакъла и концерти, от които 148 на сцената на операта, а другите са гостувания в страната.

Сред реализираните инициативи на Огнян Драганов и ръководството на Държавна опера-Стара Загора, които допринасят за творческия подем на културния институт, са откриването на камерна оперна сцена „В джоба 234“, възстановяването на лятната  сцена на Античния форум, организирането и провеждането на традиционния и единствен по рода си Фестивал на оперното и балетното изкуство като престижен международен форум, създаването на Балканската оперна мрежа, приобщаването под шапката на Старозагорската опера на Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“. Гордост за Операта и града е многонационалната балетна трупа, която привлече в състава си балетни артисти от цял свят и вече има своите ярки творчески постижения и награди. През миналата година Фестивалът за оперно и балетно изкуство за първи път в своята история се откри с балетно заглавие – „Дон Кихот“ от Л.Минкус с хореограф Аршак Галумян /Германия/, костюми и декори Салваторе Русо /Италия.

През миналата година за първи път в България се състояха блестящите премиери на Операта с кукли - „Турандот“ от Пучини – съвместна продукция на Държавна опера-Стара Загора и Държавен куклен театър-Стара Загора и Опера в цирка - „Палячи“– под купола на Академичен цирк „Балкански“. Спектакли, оценени от международни експерти като световни примери за иновативност и креативност в областта на музикално-сценичните изкуства”, са част от мотивите за номинацията.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери година | Стара | Загора | държавна | опера | Старозагорската | изкуство | Огнян | миналата | Драганов

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори