Изграждат паметник на загиналите във войните жители на Шейново

Според предварителните изчисления монументът ще струва 20 000 лв.

 19.04.2019 13:39
Изграждат паметник на загиналите във войните жители на Шейново

Одобрен е проект за изграждането на паметник на загиналите във войните жители на казанлъшкото село Шейново.

Идеята за изграждане на монумента е на шейновката Янка Ташева. През 2007 г. тя и нейни съмишленици създават инициативен комитет. Впоследствие се оказва, че проектът за паметника е твърде скъп и събирането на необходимата документация е отложено. 12 години по-късно внукът й – Янко Ташев възражда идеята за паметника. На заседание на Областната комисия „Военни паметници“ той представи новия проект. Кристина Алексова, представител на Министерството на отбраната, която също участва в заседанието, изрази положителното становище на ведомството за стартиране на процедурите по реализацията.

Янко Ташев успява да издири 115 имена на загинали във войните шейновци. Организира и подписка от жители на селото. Изготвен е нов идеен проект за паметник с по-малки размери, който е дело на казанлъшкия скулптор Велин Дечков. На 28 февруари Общинският съвет на Казанлък одобрява проекта.

Паметникът ще е от врачански камък, с височина 3 м и широчина 2.70 м. Той ще бъде построен в центъра на селото пред стълбите на кметството. На предната страна ще има 4 плочи от черен гранит с имената на загиналите воини и надпис „Българийо, за тебе те умряха“, а на задната ще бъде изписано „От признателно Шейново“.

Според предварителните изчисления монументът ще струва 20 000 лв. Средствата ще се събират от дарения.        

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери жители | паметник | проект | загиналите | войните

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори