В Стара Загора: Красиви сгради оживяват в изложба "101 картини от България"

Тя включва акварели на интересни сгради от Стара Загора и региона и от други места в България, рисувани от арх. Белин Моллов. Всяка от картините е придружена с текст.

 19.05.2022 20:08
В Стара Загора: Красиви сгради оживяват в изложба "101 картини от България"

Изложба "101 картини от България" на архитект Белин Моллов бе открита тази вечер в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора, фоайе първи етаж.

Тя включва акварели на интересни сгради от Стара Загора и региона и от други места в България, рисувани от архитекта. Всяка от картините е придружена с текст.

Тук можете да видите Бухчевата къща, Къщата на архитекта в Стара Загора, църквата "Св. Димитър" в Мъглиж, Художествената галерия в Чирпан, къща-музей "Пейо Яворов" в Чирпан и още редица други интересни и забележителни сгради от региона, но и не само. 

В залата на библиотеката бе представен и албум „101 картини от България“, а авторът й разказа откъде идва любовта му към рисуването и припомни любопитни моменти от работата му като художник и архитект. 

Арх. Белин Моллов е роден в Русе на 23 октомври 1946 г. Дипломира се в Катедра „Градоустройство“ на ВИАС през 1969 г. Има повече от 45-годишен опит в областта на устройственото планиране и градското развитие. Работил е 20 години в КНИПИ „Софпроект“ – Дирекция „Генерален план на София“.

Има международна квалификация по териториално и селищно устройство, регионално развитие и управление, стратегическо планиране и устойчиво градско развитие. Участвал е в експертната група на Съвета на Европа за разработването на „Хартата на градовете“. Бил е заместник-министър на МРРБ, съпредседател на преговорната позиция „Регионална политика“ по договора за присъединяване на България към Европейския съюз, съветник на министъра на РРБ, хоноруван преподавател по специалността „Урбанизъм“ в УАСГ и модератор на обществени форуми. Арх. Белин Моллов е един от утвърдените художници архитекти, с принос в съхраняването на архитектурната памет на България и със средствата на изобразителното изкуство. Многобройни изложби съпътстват целия му професионален път. Предпочитана техника за художника Белин Моллов е акварелът, а предпочитан обект за изобразяване са знакови български къщи и места, както и известни архитектурни забележителности в Испания, Германия, Румъния, Гърция и др.

Изложбата остава в библиотеката до 19 юни.


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | България | развитие | сгради | картини | Моллов | Белин

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори