Казанлък: Изложба „140 години Шипченска епопея”

Документална изложба „140 години Шипченска епопея” бе открита в  Художествената галерия в Казанлък. Изложбата е изготвена от служители на Националния парк-музей...

 10.08.2017 08:55
Казанлък: Изложба „140 години Шипченска епопея”

Документална изложба „140 години Шипченска епопея” бе открита в  Художествената галерия в Казанлък.

Изложбата е изготвена от служители на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа” по книгата на опълченеца Стефан Кисов „Българското опълчение в Освободителната война”. В залата на галерията са изложени 32 табла с цитати и фотоси от книгата, която е издадена за първи път през 1902 г. Преди броени дни излезе и третото издание на интересния документален разказ на големия българин-участник в Руско-турската освободителна война от самото й начало до нейния край.

Заедно с документалната изложба Галерията в Казанлък представя ордени и медали, оригинални документи, снимки и вещи на опълченци, участвали в отбраната на Шипка. За първи път е показана и пушка „Шаспо“, която е била на въоръжение в българското опълчение.

Гостите имаха възможност да видят първи и юбилейния вестник „140 години Шипченска епопея“ с богат илюстративен материал, факсимилета от документи и обзор на събитията. Автор на уводната статия в него е преподавателят във Великотърновския университет и казанлъчанин проф. Петко Петков. Историците от Военноисторическия архив, Велико Търново, също показват в изданието интересни снимки и материали.

Изложбата „140 години Шипченска епопея” постави началото на честванията на 140-тата годишнина от боевете на връх Шипка. Събитията ще продължат до 26 август, когато ще се проведат тържествата на самия исторически връх.

На откриването на изложбата присъства областният управител Гергана Микова.

снимка: Областна администрация Стара Загора

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери години | Казанлък | Шипка | изложба | първи | Изложбата | епопея | Шипченска

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори