Международна резиденция: АРТ ПУЛС

Идеята за инициативата е синхронизирана с Нощта на изкуствата 2019г., Стара Загора, в която Къщата на Архитекта е ежегоден участник

 07.09.2019 09:00
Международна резиденция: АРТ ПУЛС

Къщата на Архитекта – независима арт сцена в архитектурен паметник на културата, за първи път отваря врати като резидентно пространство за международни автори в сферата на визуалното изкуство и приложния арт. Идеята за инициативата е синхронизирана с Нощта на изкуствата 2019г., Стара Загора, в която Къщата на Архитекта е ежегоден участник.

Целта на резидентната програма е да представи компилация от иновативни арт проекти, в областта на  съвременното изкуство, промотиращо млади, креативни автори от страната и чужбина. По този начин артистите ще имат възможността не само да творят в пространството, но и да съпреживеят България и българския начин на живот. Именно това ще открие пред авторите възможност да се докоснат до публиката, през една обща призма на възприятие и сетивност, а изживяването и обмена да бъдат още по-пълноценни и достигащи нови висоти и предели.

В този смисъл по време на резиденцията, Къщата на Архитекта ще придобие формата на отворено студио, чрез което може да се наблюдава и дори участва в креативния процес на артистите. По този начин, вместо изкуството да е среща между зрител и обект, то създава социална среда, в която хората се срещат и събират, за да участват в споделен, творчески процес.

В първото издание на резидентната програма, двама млади автори ще представят чрез изкуство своите възгледи за съвремието. Тяхната идея е да проведат самостоятелни изследвания в Старозагорската област и да създадат тематични художествени проекти, чрез способите на визуалното изкуство, които ще  приемат облик и на инсталационен пърформанс. Финалът и кулминацията на процеса ще се разгърне  на 27 септември, по време на Нощта на Изкуствата, когато авторите ще реализират и представят проектите си. Къщата на Архитекта ще бъде отворено пространство по време на международната резиденция с включени музикални вечери, художествени обмени и социално общуване чрез езика на изкуството.

Участници в резиденцията:

Шанел Вегас

 

Шанел Вегас е творец представящ своята ярка индивидуалност посредством многообразие от жанрове в изкуството.  Родена в Смолян, България, но израснала и живяла предимно в Англия. Оплела в себе си корените на България от страна  майка си, на и Индия от страна на баща си.

Завършва  изкуство в Голдсмитс, Лондон, през 2017 г. и е първият студент, получил наградата за художник на университета. Към настоящия момент работи и живее в Лондон, където представя своето авторство от картини и поезия, чрез средствата на  пърформанса.

Нейната практика се състои от манипулиране на повърхности чрез звук и разрушение.  Тя изследва практиката на рисуване, като проектира свои инструменти, с които рисува. Нейните инструменти се описват като големи абстрактни ножове, с които тя описва рисуването в днешно време като битка: тя е воин, който се подготвя за бойното поле, докато изостря инструментите си за рисуване. Процеса й може да се възприема като атака на повърхността, но тя вярва, че чрез унищожаването се намират признаци на красотата. Нейните изпълнения изследват разделението в рамките на самоличността.

В настоящия проект тя смята да представи инсталация, която е построена от български и индийски платове, върху които ще рисува с нейни изработени инструменти или „оръжия“. В нощта на изкуствата ще представи пърформанс с нейните произведения.

Участието в резидентаната програма за Шанел има особено значение и стойност, тъй като тя познава в известен смисъл българската действителност, но се  надява да се докосне още  по-дълбинно до пластовете на българската си същност.

Конър Акхърст

Практиката на Конър предимно се интересува от начините, чрез които хората заемат и контролират околната си среда, както пряката си околна среда, така и тази която остава непозната и неизвестна за тях.

Наскоро завършил фино изкуство в Лондон,  неговите интереси в областта на изкуството, придобиват формата на смели скулптури и инсталации, които според него са най-полезното средство за осмисляне на теми във връзка с използването и обитаването на пространства.

Между 2016 и 2017 г. Конър е участвал в поредица  от изложби в Лондон, както и в едномесечна резидентна програма в Мексико, през 2017г.

В момента той живее и работи между Лондон и Атина и се надява, че чрез художествената резиденция в България ще опознае не само различна култура, но и ще осмисли урбанизацията и жилищното положение в Стара Загора.

Неговата идея е да изследва отношенията ни със сградите, които обитаваме както и развитието и преустройството на Стара Загора през годините. Конър, се занимава предимно с инсталации направени от намерени материали. Избира  тематиката  на  неговият продукт, да бъде свързана с разнищването на понятието "дом", тьй като Къщата на Архитекта в един аспект символизира точно това - домът на архитекта.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери изкуство | Къщата на Архитекта | Международна резиденция | АРТ ПУЛС

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори