На обучителна среща в Стара Загора обясниха възможностите за кандидатстване с проекти чрез електронна платформа на програма "Култура"

В срещата участваха представители на фирмата, изработила платформата, както и на културни институции и творчески общности от Стара Загора и региона.

 17.04.2024 11:41
На обучителна среща в Стара Загора обясниха възможностите за кандидатстване с проекти чрез електронна платформа на програма "Култура"

Община Стара Загора организира обучителна среща за представяне на новосъздадената електронна платформа на програма "Култура" за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата.

В срещата участваха представители на фирмата, изработила платформата, както и на културни институции и творчески общности от Стара Загора и региона.

С Проектно предложение 42 „Развитие на културните и творчески сектори“ в Националния план за възстановяване и устойчивост се създава възможност да се стимулира процеса на децентрализация в областта на културата, чрез стимулиране на стратегически и устойчиви местни политики. Очаква се грантовата схема по Дейност 4, Програма „Ново поколение местни политики за култура“ да бъде отворена през 2024 г., което ще подкрепи прилагането на ефективни решения за финансиране на културата на местно ниво и ще разработи по-добро планиране и прогнозиране на общинските бюджети за култура.

"Това е единственият възможен вариант, чрез който Община Стара Загора може да се възползва от новите възможности на европейските програми на развитие да кандидатства като община. Задължително условие за кандидастватането и осигуряването на тези допълнителни източници за съфинансиране е да има разработена програма "Култура", обясни в началото на срещата Диана Атанасова, началник отдел "Култура".

"С настоящата програма се гарантира обективна и по-широка децентрализация на местните политики за култура в общините, прозрачност, публичност и контрол на ползването на тези средства", допълни Атанасова. Тя съобщи, че програмата ще бъде проведена в две сесии през настоящата година. Едната ще стартира на втори май, а другата - в началото на месец октомври.

За реализирането на програма "Култура" бе необходимо и разработването на Правилник за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата, съобразен и който не противоречи на действащото законодателство и правото на ЕС и Европейската харта за местно самоуправление.  Той има за цел да осигури гаранции за изпълнение на задължителното условие за кандидатстване и осигуряване на съфинансиране със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Правилникът бе одобрен от Общинския съвет в Стара Загора на заседание през март. За програма "Култура" за осигурени и средства от общинския бюджет.

Може да се запознаете с програма "Култура" на: https://www.starazagora.bg/bg/novini/programa-za-novi-vazmozhnosti-za-finansirane-na-kulturni-sabitiya-v-stara-zagora-predstavi-resorniyat-zam-kmet-na-obshtinata-milena-zheleva/.

Целия Правилник може да видите на: https://www.starazagora.bg/bg/proekti-na-naredbiproekt-na-pravilnik-na-programa-kultura-na-obshtina-stara-zagora-za-finansirane-na-sabitiya-i-proekti-v-oblastta-na-izkustvata-i-kulturata-022024bg-1.

Автор: Светла Тенева


 

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | Електронна | среща | култура | проекти | платформа | кандидатстване | обучителна среща | обясниха възможностите | чрез електронна платформа

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори