Поздравиха общинари с празника на лозаря

Празникът продължи с шествие по старозагорските улици до сградата на НЧ „Климент Охридски 1858"

 14.02.2019 12:59
Поздравиха общинари с празника на лозаря

Самодейци от Народно читалище „Свети Климент Охридски 1858“ поздравиха служителите в Община Стара Загора по повод празника на лозаря Трифон Зарезан.

Посрещна ги Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора. По стара традиция с пита хляб и бъклица вино те  пожелаха здраве и берекет.

„Благодарим Ви, че отново сте тук. Пожелавам Ви да сте много здрави и все така да пазите българските традиции и да ги предавате на поколенията. Ние ще Ви помагаме“, каза Делян Иванов.

После той поведе кръшното хоро, което се изви във фоайето на Общината.

Празникът продължи с шествие по старозагорските улици до сградата на НЧ „Климент Охридски 1858". Там от 12.30 часа започна музикалният спектакъл „Вила се лоза винена", който се провежда за тридесети път. По традиция ще бъде ритуално зарязана Орфеевата лоза.

Първият празник, славещ Трифон Зарезан, акарджанското читалище прави през далечната 1989 г. Огромна помощ за съхраняване на народните обичаи около Деня на св. Трифон оказва  тогавашния старозагорски митрополит Панкратий.

От 18:00 часа в залата на читалището започва Общоградска младежка Трифониада с викторини, игри, много смях и настроение. В 18.30 часа ще се проведе изборът на Цар Лозан и Царица Лозана.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Охридски | Климент | часа | Трифон | 1858

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори