Показват българска графика от 80-те години в Художествената галерия

Експозицията предлага допълнително визуално преживяване, чрез мултимедийно представяне на отделно подбрани творби на авторите от колекцията.

 21.08.2023 12:43
Показват българска графика от 80-те години в Художествената галерия

До 30 септември, в камерната зала на Художествената галерия в Стара Загора ще бъде представена изложбата „Българска графика от 80-те години на XX век.
Тя включва произведения, които са подбрани от богатата колекция на галерията под липите. Експозицията предлага допълнително визуално преживяване, чрез мултимедийно представяне на отделно подбрани творби на авторите от колекцията.
 
Почитателите на графичното изкуство ще имат възможност да се докоснат до творбите на две поколения художници като Румен Скорчев, Стоян Стоянов-Течи, Злати Златев, Стоимен Стоилов, Михаил Косев, Стоян Цанев, Иван Нинов, Недялко Абаджиев, Ценко Колев, Румен Рачев, Владимир Чукич и Антон Асенов. Те разкриват богатството на стилови търсения, както и предпочитаните от тях печатни техники като офорт, акватинта и литография.
 
Една от посоките, характерна за българската графика през този период, е асоциативно-метафоричната. Тя дава възможност на автора да потърси философските измерения на живота и бита, времевите пластове и спомени, поетичните състояния и да се обърне към сложните регистри на човешката душевност, като един нов прочит на действителността.
 

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери графика | подбрани

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори