Премиера на мюзикъла за деца „Робинзон Крузо” в Стара Загора

Участват солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера – Стара Загора, ученици от Националното училище за за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Премиерата се посвещава на 80-годишнината на Александър Йосифов.

 17.01.2022 11:07
Премиера на мюзикъла за деца „Робинзон Крузо” в Стара Загора

На 22 януари /събота/ от 16:00 часа на сцената на  Държавна опера-Стара Загора ще се състои премиерата на мюзикъла за деца „Робинзон Крузо“ по операта за деца от Александър Йосифов.

Диригент Виктор Крумов. Режисьор и музикална редакция Красимир Къшев. Сценография и костюми  Теодора Джамбазова. Мултимедия Борис Чуканов. Участват солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера – Стара Загора, ученици от Националното училище за за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Премиерата се посвещава на 80-годишнината на Александър Йосифов.

Мюзикълът „Робинзон Крузо“ е поредният амбициозен съвместен проект между НУМСИ“Христина Морфова“и Държавна опера-Стара Загора - след постановките „Лелята на Чарли“, „Класният се жени“, „Макс и Мориц“. И щом е четвърти поред, говорим за трайност и традиция. Амбициозен е, защото е проектът с най-масово участие на деца от Музикалното училище на сцената на Операта. Амбициозен е и защото се наложи да се пише едва ли не цяло ново произведение. Оригиналното заглавие на Маестро Александър Йосифов е детска опера, която трае над два часа. Дирижирал съм я през 1985 г. и тя втори път не е поставяна.

В днешното време  децата-зрители не мога да издържат два часа, че и отгоре действието на сцената. Живеем в много по-забързано време. Преди години явно е било възможно, но сега не е. Предложението на директора на Операта Огнян Драганов към мен да поставя заглавието бе по повод годишнина на Маестро Александър Йосифов, която заради КОВИД пандемията пропуснахме. Спрях се на две заглавия от Маестрото – „Тошко Африкански“ и „Робинзон Крузо“, които разгледах внимателно. От първата четворка негови детски произведения, това са най-добрите. Спрях се на „Робинзон Крузо“ по обясними причини – познавам заглавието достатъчно добре. Предложението на Огнян Драганов бе и изненадващоза мен  – аз да бъда режисьор, а не диригент. А моето предложение към него бе да направим мюзикъл по операта.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | Александър | държавна | опера | деца | мюзикъла | Йосифов | Крузо | Робинзон

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори