"Приказки за Стара Загора" разказва за старозагорското радиото

Радио Стара Загора е първото извънстолично радио

 24.02.2019 09:23
"Приказки за Стара Загора" разказва за старозагорското радиото

На 25 февруари (понеделник) от 19:30 в бирария "Колобри на бирата" ще се проведе поредната беседа от инициативата "Приказки за Стара Загора". Този път тя е посветена на Радио Стара Загора, което е първото извънстолично радио.

Историята на радиото започва на 13 декември 1927 г., а редовните емисии на Радио Стара Загора стартира на 21 май 1936 г. и остава единствената регионална радиостанция на територията на Южна България до 1955 г., когато започва излъчване Радио „Пловдив".

Радио „Стара Загора", една от първите радиостанции на България, днес излъчва модерна регионална информационно-музикална програма от 6:00 до 24:00 часа, като всеки четвъртък излъчва собствена програма по „Хоризонт" – от 4:05 до 6:00 ч., в предаването „По първи петли".

Радиото съхранява една от най-богатите музикални колекции в страната, наброяваща над 50 000 заглавия в областта на народната музика, благодарение на звукозаписното си студио, в което в продължение на много години са записани много певци, изпълнители, оркестри и състави.

Повече за историята на радиото ще разкаже неговият главен редактор Здравко Георгиев. По време на събитието гостите ще имат възможност да видят архивни кадри от миналото на радиото.

Събитието с безплатен вход.

Форматът "Приказки за Стара Загора" цели да популяризира културно-историческото минало на Стара Загора в периода след Освобождението чрез провеждането на безплатни тематични беседи в неформална обстановка. Лекторите са личности, които са посветени в темите и могат да ги представят по интересен и увлекателен начин. До момента са се провели събития, посветени на туристическото дружество "Сърнена гора", Държавен куклен театър - Стара Загора, на старите къщи в града, Държавна опера - Стара Загора и за хранилището на Националният филмов център.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара | Загора | Радио | приказки | радиото

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори