Стара Загора събира български куклари от цялата страна

България е колективен член на Световната неправителствена организация под егидата на ЮНЕСКО от 1963 г., създадена с цел да използва кукленото изкуство в името на общочовешки идеали като мир и разбирателство между хората без оглед на раса, политически, религиозни и културни различия, съгласно спазването на основните човешки права, посочени от ООН.

 12.06.2024 16:00
Стара Загора събира български куклари от цялата страна

Старозагорският куклен театър ще бъде домакин на Общото събрание на АКТ УНИМА- България, което ще се проведе на 14 юни от 12.30 часа. Събранието е отчетно – изборно.

България е колективен член на Световната неправителствена организация  под егидата на ЮНЕСКО от 1963 г., създадена с цел да използва кукленото изкуство в името на общочовешки идеали като мир и разбирателство между хората без оглед на раса, политически, религиозни и културни различия, съгласно спазването на основните човешки права, посочени от ООН.

Седалището на Световната организация се намира в страната, от която е Генералния секретар на УНИМА. Понастоящем то е в гр. Шерлевил-Мезиер, Франция, където се намира и Международния куклено-театрален институт.

Членството в УНИМА може да бъде колективно и индивидуално.

Колективни членове са театрите и институциите, развиващи дейност в областта на кукленото изкуство. Тяхното участие във форумите на организацията е на представителен принцип.

Днес наред със съществуващите държавни и общински куклени театри, през последните години се добавиха още частни формации, които успешно популяризират достиженията на българската куклена школа в страната и по света.

Председател в настоящия мандат на АКТ УНИМА- България е директорът на ДКТ Стара Загора Дарин Петков, а драматургът на театъра Наталия Алексиева е член на Управителния съвет. На събранието ще се избере ново ръководство и ще се направи отчет на дейността през изминалата година.

Източник и снимка: Куклен театър Стара Загора

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | България | УНИМА

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори