Стара Загора събира театрали от шест държави на студентски фестивал

Откриването е с вход свободен на 5 април от 18.00 ч. в Драматичен театър “Гео Милев”

 04.04.2019 08:52
Стара Загора събира театрали от шест държави на студентски фестивал

Второто издание на Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“, което ще се проведе от 5-ти до 9-ти април отново ще превърне Стара Загора в център на европейския студентски театър.

Фестивалът е създаден в памет на Данаил Желев – Чирпански, който загина след пътен инцидент през 2016 г. Дани и неговите мечти поставиха началото на една традиция, която помага на други талантливи млади артисти да вървят смело по своя път и да се усъвършенстват.

Тази година фестивалът ще впечатли публиката с интересни, вълнуващи и много различни спектакли. Организаторите са подготвили и богата съпътстваща програма за публиката и участниците.

Откриването е с вход свободен на 5 април от 18.00 ч. в Драматичен театър “Гео Милев” със специалното участие на спектакъла „Кралят Елен” на Театър “Азарян”, София.

През фестивалните дни жителите и гостите на Града на липите ще могат да гледат 5 спектакъла от основната програма, 2 специални представления от Англия, 1 спектакъл на открито, както и да се насладят на съпътстващата програма, която включва концерти и лекции.

Начало на основната програма ще даде македонската група от Факултет за драматични изкуства към Университет “Св. Св. Кирил и Методий”, Скопие, на 6 април от 16.30 ч. в Драматичен театър „Гео Милев”. Представлението““Мамa му ебем, кой започна пръв” е от автора Деян Дуковски, който беше жури на първото издание на фестивала през 2017 г.

В същия ден от 19.30 ч. в Държавен куклен театър – Стара Загора Полският университет за кино, телевизия и театър в Лодз ще представи авторския спектакъл “Треска”, който се фокусира над обществото, загубило общочовешките ценности, вторачено в телефонния и телевизионния екран.

На 7 април от 15.00 ч. в Парк „5-ти октомври“ за малки и големи ще се проведе авторският спектакъл на театър “МАЛЕ-МАЛЕ” – София, “Концерт на куклите”. Представлението ще бъде със свободен достъп, а при лошо време организаторите ще дадат информация за промяна на локацията.

Участниците от Руския институт за театрално изкуство (ГИТИС) ще представят на българската публика спектакъла по пиесата на А. Н. Островски “Луди пари” – един класически текст, който разглежда материализма на съвременното общество на 7 април от 17.00 ч. в Драматичен театър „Гео Милев”.

На сцената на Държавен куклен театър – Стара Загора в неделната вечер (7 април) от 21.30 ч. Англия ще представи първия специален спектакъл от програмата – “Копла: Кабаре”.

На 8 април от 17.00 ч. в Драматичния театър публиката ще може да се наслади и на българското участие от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” –„Хора с Куфари” от ХанохЛевин – един спектакъл, който ни разказва за живота, който минава в очакване на по-добри времена.

Израелската трупа от Театралния департамент на Университет Тел Авив също ще представят  дипломен спектакъл от Ханох Левин. Представлението “Убийство”, което ни показва вечния парадокс на войната и омразата между различните култури, може да гледате на 8 април от 20.00 ч. в Държавен куклен театър – Стара Загора.

Второто представление от Англия е мюзикъл, направен специално за фестивала. АлехандроПостиго, който познаваме като студент от първото издание, създаде спектакъла „История на насилието“ вече като част от преподавателския екип на Музикален колеж на Лондон към Университета на Западен Лондон. “История на насилието” ще бъде и последното представление от програмата на фестивала на 9 април от 17.00 ч. в Кукления театър.

Закриването на фестивала с церемония по награждаването ще се проведе с вход свободен на 9 април от 20.00 ч. в Драматичен театър “Гео Милев”.

Всички представления от програмата, ако не е посочено друго, са с вход от 5 лева под формата на дарение, срещу което се получава покана с конкретно място в салона. Дарение може да се направи на касите на Драматичен театър “Гео Милев” и Държавен куклен театър – Стара Загора в дните от 4-ти до 9-ти април 2019 г. Всички събрани средства ще се използват за МСТФ „Данаил Чирпански”. Всички спектакли от програмата ще бъдат със субтитри на английски.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, Община Стара Загора, Драматичен театър “Гео Милев”, Държавен куклен театър – Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Партньорите на събитието са ОББ, ПФК “Берое”, “Софарма” АД, Zagorka, AlexandraEstate, PremierStudio, Маркетингова агенция Anomaly и Net Advance и хотел Uniqato, Стара Загора.

Медийни партньори на събитието са Darik Radio, LoveTheater.bg, AzCheta.com, Dolap.bg и телевизия Стара Загора.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара | Загора | Милев | театър | Драматичен | Фестивала | куклен | спектакъл | април | държавен

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори