Старозагорци се поклониха пред подвига на Ботев и загиналите за свободата

Началото на тържествения общоградски ритуал бе дадено с огненото стихотворение на Ботев „Моята молитва”

 02.06.2019 15:28
Старозагорци се поклониха пред подвига на Ботев и загиналите за свободата

Стотици старозагорци дойдоха пред паметника на Христо Ботев, за да преклонят глава пред подвига  тържествен на гениалния поет-революционер и хилядите знайни и незнайни герои дали живота си за свободата на България.

Началото на тържествения общоградски ритуал бе дадено с огненото стихотворение на Ботев „Моята молитва”, което изпълни водещият Христофор Недков. Той припомни пътя на поета, тръгнал на борба за народа си. „Сверете си мечтите и сърцата, сверете ги с часовника на Ботев”, призова актьорът.

На церемонията присъстваха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Петя Чакърова и Красимир Червилов, заместник областни управители, общински съветници, тук бяха и депутати от Старозагорския район. Военният оркестър и почетна рота на Втора механизирана бригада също участваха в ритуала.

„Днес е 2 юни. След минута цяла България ще потъне в мълчание в памет на загиналите за свободата ни, всеки по своему ще се отдаде на размисъл, ще направи съпоставка с днешното време. Ще си припомним всички знайни и незнайни герои дали живота за България. Малцина са участниците в съпротивителното движение, които толкова безкористно следват идеала си. Ботев жертва живота си, живот – истинска голгота. Нека да покажем как трябва да ценим и съхраняваме онова, което ни е завещано, за да бъде България свободна и независима. По ботевски да изпълним мисията си”, каза в словото си Иванка Сотирова.

Венци на признателност бяха поднесени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, областен управител, Втора механизирана бригада, Средно училище „Христо Ботев”. Малки и големи старозагорци отрупаха с цветя паметника на Христо Ботев, както и на Хаджи Димитър в подножието на Аязмото.

Точно в 12 часа, когато зазвучаха сирените, старозагорци сведоха глава и застинаха в знак на почит към загиналите за свободата на отечеството.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Христо | Стара | Загора | България | живота | Ботев | старозагорци | загиналите | Свободата

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори