Хиляди в паметното шествие за Националния празник (СНИМКИ)

На големи видео стени, разположени под хълма „Бранителите на Стара Загора”, хората проследиха пътя на националния флаг през града

 03.03.2019 16:36
Хиляди в паметното шествие за Националния празник (СНИМКИ)

Хиляди старозагорци изминаха 3-километровия път-поклон до мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, съпровождайки 300-метровия национален флаг.

За пети път по инициатива на кмета Живко Тодоров на 3 март, Националния празник на Република България, старозагорци и гостите на града понесоха на ръце трикольора, който беше издигнат на монумента на Самарското знаме – символ на героизма на старозагорци, дали живота си в защита на своя град, по време на Руско-турската война.

С празничен камбанен звън и Божествена света литургия в катедралния храм „Свети Николай“ започнаха днес тържествата, посветени на 141 години от Освобождението на България. Венци и цветя бяха положени на всички паметни места от Освобождението на Стара Загора – Мавзолей-костница „19 юлий 1877”,  Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин,  Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци и Паметник на Старозагорското въстание.

Паметното шествие „За свободата… Да развеем българското знаме“ премина по бул. „М.М.Кусев“, ул. „Ген. Гурко“, бул. „П. Евтимий“, а след това по бул. Цар Симеон Велики“ и достигна до монумента „Бранителите на Стара Загора.

На големи видео стени, разположени под хълма „Бранителите на Стара Загора”, хората проследиха пътя на националния флаг през града. Пристигането на знамето беше съпроводено с камбанен звън и топовни салюти. Под звуците на химна на Република България, националният флаг беше издигнат на мемориала „Бранителите на Стара Загора“.

В словото си кметът на Стара Загора Живко Тодоров подчерта значението на трети март като рождена дата на нашата свобода. „Трети март е рождената дата на новата българска държава, на българския дух, на нашата национална идентичност. Като гледам толкова много старозагорци, хиляди на брой, които са се събрали да почетат паметта на героите, да отпразнуваме националния празинк, аз съм сигурен съм, че този дух е жив! Аз съм сигурен, че Стара Загора помни избитите 14 500 старозагорци, помни пожарищата, помни руините, от които днес е издигнат този град. Щом помним, щом пазим паметта си, значи имаме бъдеще. Поклон пред паметта на героите! Поклон пред вас старозагорци, за това че я пазите жива!“, каза Живко Тодоров.

За пръв път пред старозагорци беше показан спектакълът „Докосни древността“ – демонстрация на Прабългарската школа „Бага- Тур“ с участието на общински фолклорен ансамбъл „Загоре“, народни читалища от Община Стара Загора, Национално дружество „Традиция“ и Българска федерация любители на историческото оръжие " Поп Минчо Кънчев''.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери България | Стара Загора | флаг | Бранителите

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори