Ще има ли Стара Загора "плаваща сцена"?

Общинските съветници решават другата седмица

 20.04.2019 10:18
Ще има ли Стара Загора "плаваща сцена"?

Дали да бъде поставена сцена, с основи  върху бреговата линия на езеро „Загорка“, като част от нея стои над водите на езерото, ще гласуват общинските съветници на предстоящата сесия следващата седмица.

В деловодството на местната администрация е постъпило искане от Държавна опера Стара Загора, с молба да бъде изградена сцена във водите на езерото, на която да бъдат представяни атрактивни оперни продукции, да се състоят грандиозни симфонични и оперни концерти, балетни спектакли и атрактивни шоупрограми. Ръководството на операта има намерение да създаде един уникален по рода си международен музикален фестивал с наименование „Орфеида“, който да се провежда на специално изградената сцена. Според ръководството на операта това ще допринесе за безусловното вписване на град Стара Загора в най-престижните летни международни фестивали. Поставянето на такава сцена ще има значителен принос за развитието на културния туризъм в града и ще привлече вниманието, както на старозагорци, така и  на  многобройните  почитатели  на  оперното  и  балетно  изкуство  от  страната  и чужбина.

Искане за сцена е постъпило и от "Металик АД". Двете страни –Държавна опера Стара Загора и Металик имат договорка да сключат договор за съвместно сътрудничество, за театрални и музикални представления, събития на комплекса, както и други мероприятия със сътрудничеството на всички културни институти на територията на Общината, както и на самата Община. Проектирането,  изграждането  и  поставянето ще  бъдат  изцяло  за  сметка  на Металик АД, управлението на обекта ще се реализира от операта.

Вносител на предложението е председателят на Общинския съвет Таньо Брайков.

Предложение за изграждане на плаваща сцена беше внесено за разглеждане още през миналата година. Тогава обаче не беше представен идеен проект и предложението беше оттеглено.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара | Загора | Операта | беше | сцена | Металик

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори