Вижте как влюбването променя мозъка ни

„Любовта не гледа с очите, а с ума" казва Шекспировата Елена от "Сън в лятна нощ". Невролозите напълно ще се съгласят с това твърдение. Любовта на ...

 04.02.2016 12:46
Вижте как влюбването променя мозъка ни

"Любовта не гледа с очите, а с ума" казва Шекспировата Елена от "Сън в лятна нощ". Невролозите напълно ще се съгласят с това твърдение. Любовта на пръв поглед  може да изглежда като едно хаотично, забулено в мистерия явление, но учените всъщност имат доста добра представа за това какво точно влюбването прави с мозъка.

Да бъдеш влюбен е едно прекрасно чувство. От медицинска гледна точка обаче това не изглежда точно така. Какво се случва с мозъка на влюбения? Той се наводнява с химични вещества и хормони, които предизвикват чувства на удоволствие, мания и привързаност. Ето един кратък поглед какво точно се случва в мозъка ни, когато сме влюбени.

Хормоните се побъркват
Невролози са открили няколко етапа на влюбването. В първата фаза хормони заливат тялото с чувство на силно желание и страст. Адреналинът и норепинефринът се състезават в мозъка ни. Полуделите хормони карат сърцето да тупти и дланите се потят, докато допаминът създава чувство на еуфория. Мозъкът освобождава големи количества допамин като отговор на различни приятни стимули.

Любовта действа като наркотик
Още преди хората се влюбят, виждайки привлекателното лице, в мозъка им се активира една част, която е отговорна за "харесването". По същия механизъм действат болкоуспокояващите средстава като морфин. Едно скорошно проучване показва, че има връзка между опиатите и определянето на лижа като привлекателни.

На група мъжете им е бе дадена малка доза морфин, след което те трябвало да класифицират женски лица като привлекателни. Резултатите показват, че мъжете под действието на морфин са определили повече женски лица като красиви и привлекателни, спрямо другата група, които не са получили  морфин. Тези резултати сочат, че възприятията ни се променят под действието на опиати.

Увеличава се притока на кръв в мозъка
Влюбването увеличава притока на кръв към центъра на мозъка, който отговаря за възприятията- нуклеус акумбенс. Изследване с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) показват, че този регион на мозъчната кора светва при изследване. Това се случва само при хора, които са влюбени.  Явлението се дължи на повишен приток на кръв. Пикът му обикновено е в първоначалната фаза на влюбването. Тогава привличането между партньорите е най-силно и те са напълно отдадени един на друг.

Мозъкът е малко объркан
Любовта понижава нивата на серотонина. Спадът на серотонина  може да обясни защо влюбените така силно се концентрират върху обекта на чувствата си. Точно тази причината кара влюбените да пренебрегват недостатъците на партньора, особено в първоначалния етап на връзката. На тази чисто биохимична реакция се дължи първоначалното възхваляване на положителните качества на половинката.

Хормоните създават привързаност
След като измине известно време от първоначалното влюбване, то тялото частично успява да се върне към нормалния си биохимичен баланс. Фазата на страстта бавно дава път на привързаността. Хормоните окситоцин и вазопресин проникват в мозъка и създават усещане за благополучие и сигурност.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери влюбване | мозък | хормони | биохимичен състав

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори