Рибен фестивал в Стара Загора

До 21.00 часа в пространството около шадравана на парк "Пети октомври" множество изложители ще представят рибни деликатеси. Фестивал без музика и настроение не може. Водещ на рибния празник е актьорът Ники Станоев.

 20.10.2020 13:03
Рибен фестивал в Стара Загора

В Стара Загора замириса не на липа...а на риба. Градът, носещ славата на град на липите днес e домакин на Национален рибен фестивал. Мястото на събитието е парк "Пети октомври". До 21.00 часа в пространството около шадравана множество изложители представят рибни деликатеси.

Фестивал без музика и настроение не може. Водещ на рибния празник е актьорът Ники Станоев. Преди да хване микрофона на сцената, той сподели пред stz24.com какво предстои:

"Това, което се случва тук е Национален рибен фестивал. Стара Загора е пореден град, в който се провежда такова събитие. Идеята е да се срещаме ние, потребителите и консуматорите, с българските родни производители, буквално очи в очи. Можеш да се срещнеш с производителя, да разбереш, ако харесваш нещо конкретно, ако го няма в твоя град, откъде да го намериш. Интересното е, че ние виждаме колко много риба и аквакултури се произвеждат в България. Аз, като кажеш българско производство, си представям рибите в морето. Но не е така. Има, например, африкански сом, тук в Стара Загора много ценни са аквакултурите. Не само миди, раковини, а тук се отглежда едно водорасло  - спирулина, от нея се правят екстракти за различни хранителни добавки и ценни продукти."

Въпросната спирулина се отглежда и обработва в голяма ферма в мъглижкото село Зимница, обясни Николай Стоянов, представител на фирмата - производител. Спирулината е микроводорасло, микроскопично растение, което се развива в алкална среда. Фирмата е единствената, която развива подобна дейност у нас. От микроводораслото се произвеждат различни добавки. Някои от тях се ползват за състояния като грип, инфекции и настинки, друг продукт, например, е предназначен за хора с анемия. Има и пробиотичен продукт.

Уникален продукт от водорасли - вегетариански хайвер с вкус на  риба есетра, сьомга, на лимон и на мента се предлага на друг щанд.

 

"Това е екологично чист продукт, фирмата ни се намира във Варна и е единствен производител в България на този продукт. Започна да се налага в търговската мрежа. По-известен е в Североизточна България, благодарим на МЗ за организирането на този фестивал, защото имаме възможност ние и останалите производители, да популяризираме продуктите си. За първи път сме в Стара Загора, надяваме се да бъдем харесани", каза Теодора Стефанова, търговски представител (вдясно на снимката)

В програмата по-късно предстоят две кулинарни демонстрации с шеф Сандра Алексиева, най-известният кулинарен влогър в страната. Тя ще приготвят на място рибни ястия и ще дават своите съвети за приготвянето на риба у дома.

За децата е на разположение детски кът, в който се провеждат образователни забавни игри, свързани със сектор "Рибарство“. Гостите на изложението ще имат възможност да опитат и рибни ястия на място.

Фестивалният ден ще приключи с музикалните изпълнения, от 18:00 часа, на Маги Джанаварова и музикална група "Rewind“.

Промоционалната кампания "Фестивал на рибата - вкусно и полезно“ се стреми да постигне и положителна промяна в потребителското поведение и навици, като се увеличи консумацията на риба и рибни продукти от населението у нас.

Събитието е част от промоционална кампания "Фестивал на бирата - вкусно и полезно", която се организира от министерството на земеделието, храните и горите, с цел да се скъси веригата на доставчици и потребители, като се предостави възможност на производителите да предлагат своята продукция директно. 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | октомври | фестивал | рибен

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори