Дали съм Спящата красавица или просто…… спяща ?!

Или осъвременен прочит, с елемент на разсъждение, на една класическа детска приказка.

 31.07.2015 11:53
Дали съм Спящата красавица или  просто…… спяща ?!

Нима всяко момиче не чака принца на белия кон, който да я спаси от ‘‘злата вещица‘‘. Не чака ли всяка една красавица своя принц на бял кон, който да я събуди от стогодишния сън. А нима, сънят не си го причиняваме , ние дамите, сами. В приказката за Спящата красавица има Зла вещица и Принц… Но в реалността те липсват… Защо?

Нима Злата вещица и Принца, не са плод на нашето въображение. Или чрез тези образи днешните красавици не се опитват да оневинят себе си за действията си. Та, нали е по- лесно да оправдаеш постъпките си с модел на поведение, който ти е вглъбен още като дете. На всяко момиченце, от най-ранна детска възраст се набива в ума, че един ден ще срещне ‘‘принца‘‘. Мит, създаден от редица детски приказки като Спящата красавица, Пепеляшка, Снежанка и много други.
Ала, никой не им казва на модерните принцеси, че принцове не съществуват, освен в приказките. А на ‘‘бъдещите‘‘ принцове никой не им чете приказки за спящи красавици. Сега ще направя опит за съвременен прочит на класическата приказка за Спящата красавица. Вместо ''имало едно време'' ще започна с :

Тук изниква изконният въпрос: спят ли съвременните красавиците?
А отговорът, според мен, е продиктуван от не толкова скромния ми опит: спят и то много дълбоко. Спят, толкова дълбоко, че никой принц не е в състояние да ги събуди от вечния сън. Сън по- дълбок от съня на Спящата красавица…Толкова дълбок …

Дори съвременният Принц, въоръжен със своя смартфон, лимузина последен модел, марков часовник и неизменния анцунг, закупен от известен магазин в МОЛ-а (сакралното, извинете,че използвам непозната дума за по- голямата част от аудиторията – исках да кажа,  свещеното място за съвременните принцеси), завършващ на DAS, използващ парфюм , който би съживил и мъртвец. Но той е марков и е много важно да се отбележи, че е произведен от … двама хомосексуални производители (държа да отбележа, че автора не се обвързва с оценки на чуждите сексуални предпочитани и няма намерение да налага своите убеждения, а просто отбелязва за нуждите на текста).

Та, този Принц ли би ли спасил Спящата красавица? Този ли Принц ще се срещне с Ламята (наясно съм, че в оригиналната приказка няма ламя, но в моята версия ще има. Все пак трябва да сме модерни.)! Или ще бърза за маникюр и педикюр, че има час. В днешно време е толкова трудно да се ''добереш'' до професионалист. А трябва и да му остане време за почистване на лице! Нали е принц трябва да е най-красив в царството!Та, той Принца е много зает! Вместо да спасява красиви принцеси от митични чудовища, той си прави селфита, поства снимки и безмислени статуси във фейсбук и други социални мрежи (това са съвременните еквиваленти, пак се извинявам за сложната дума, на средновековен панаир). Та тия социални мрежи са панаир и то такъв, какъвто в никое съседно царство няма!

От него ли очакваме да спаси Красавицата?! Да ще кажат някой! Да ама не!

Ще отиде ли Принца в гората и ще нападне лютия змей горянин? Ако модерния принц случайно отиде в гората, то ще е за да търси Wi Fi и несъмнено ще направи поне 1000 селфита, които ще сподели с приятелите си в социалните мрежи. Уау 50000 лайка! Е нали съм принц – популярен съм… Мечти…

Така време е да се срещнем с ламята. А тя е триглава.. Съответно една глава е руса, другата е червенокоса, а трета чернокоса. И всяка галава си има собствено мнение! Тя, ламята редовно ходи на МОЛ-а, има разтроение на личността и е много раздразнителна. Ламята има банкова сметка, ипотека,бивш съпруг змей, който избягал през девет планини в десета, ноктопластика и представете си има повече последователи от Принца във Фейсбук…

Някакъв си принц я безпокои, а тя закъснява за психоаналитика си и то в тоя трафик по Цариградско…Как да не го изядеш? При това с парцалите…Горката Ламя! Нали тя ще трябва да изяде тоя Принц! А дали другите митични същества няма да умрат само, че не от меч, а от…. смях и съжаление към горката Ламя!

А, то си е за съжаление- да трябва да изядеш някакъв наак*н…..Пък макар и принц…Е…наак*н ама принц, биха казали някой… И то с последен модел БМВ, Мерцедес, Порше или Ферари…И неизменния Ролекс… Каква идилия само?!

Та, ламята не го изяла. Трите глави се скарали коя да го изяде. Русата била вегетарианка, Червенокосата не ядяла сурова храна, а Чернокосата била на диета… Диетата на Ваня Червенкова и днес била само на картофи!
А Красавицата- тя да си чака. Нека чака без друго си спи. Спи и то дълбоко. Стогодишен сън … Спи дълбоко и сънува: МОЛ-А, парфюма на ония…Упс, няма да кажа какви, а хомосексуалните от средата на текста.

Сънува екзотичната почивка, на която ще я заведе принца . Спи Красавицата и сънува сънища, като от книгите на Паулу  Куелю.. .Все пак, само тях е чела,  Доостоевски ли да сънува…  При Достоевски има Братя Карамазови, което направо си прилича на порно според нея. Или някаква си Война и Мир… Какво ли би казала Наташа Ростова за Спящата Красавица? Няма значение важно е да е красива!

Със сините лещи, изкуствени мигли, петсантиметрови пластмасови нокти, обагрени в цялата гама на дъгата, поне 30 посещения на солариум, минимум десет пласта грим и неизменната перхидролено руса коса…  Руса, синеока и красива …Като от телевизия Планета…Направо от друга планета! Съвършената принцеса….

Та, сънува тя как се „мята‘‘ в лъскавия бар, не с кой да е а с …Принца.  Да, същия онзи от началото на приказката, който ламята не е изяде. Нищо, че същия принц не би се изправил заради нея  срещу някакви си Вещица. Вещица, ама страшна! С ролки и халат!
Принц, ама с БМВ, ще кажат някой…

Да не се отклонявам много, спи си нашата красавица и си сънува… Сън... Стогодишен сън…  Сън за молове, барове, таверни, плаж, море и … шопска салата. Спи си красавицата и си представя, че ще ‘‘им покаже как се мята‘‘ , след като я събуди принца…
Та, мили спящи красавици, ако след заветната целувка се окаже, че принца не е принц, а жабок от друга приказка- моля насочете вашето внимание към някой крал. Крал, ама много крал, не само за джип и вила на плажа, но и за Порше, Ферари или поне Ламборгини.Крал за министерско място, добре минимум за депутатско. Така де, поне ще Ви направи фолк певица. Все пак трябва да мислим за бъдещето, може и манекенка, ала професионалният им път е кратък. Та, настоявайте да сте фолк певица. Звучи някак си гордо, все пак има думата фолк!

След като вече така или иначе сте събудени, мили ми красавици, то поне търсете крал или император (нищо, че го има само в Япония). Пояснявам, това е страната с многото земетрсения. Да, оная същата, над която САЩ са пуснали някакви ядрени бомби. А и е страната на онова, което обичате да обличате у дома… Не можахте да се сетите как се казва? Май беше кимоно! Все пак, не мога да знам всичко нищо, че полагам усилия!

Та, поуката от модерната приказка е : моля красавици не се събуждайте! Дори и да Ви целуне Принца! Той ще си е все така наак*н, а Вие ще сте си просто проста красавица. В реалността с красавици е пълно. Особено с прости красавици… Та по-добре си останете само красавица, която сънува стогодишен сън.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери фейсбук | селфи | Спящата красавица | солариум | смартфон

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори