Маршрут Бачковски манастир

Зимата също носи очарованието на този край, дори и ако няма сняг. Мястото е магнетично и лъха на история и интересни забележителности. Маршрутът е подходящ за няколкочасова разходка, далеч от градската среда, сред очарованието на неподправената природа и чистия въздух.

 28.01.2024 20:16
Маршрут Бачковски манастир

Да хванеш посоката към Бачковския манастир ще ти подейства зареждащо независимо кой е сезонът.

Зимата също носи очарованието на този край, дори и ако няма сняг. Мястото е магнетично и лъха на история и интересни забележителности. Маршрутът е подходящ за няколкочасова разходка, далеч от градската среда, сред вълшебството на неподправената природа и чистия въздух.

И днес не липсваха желаещи да запалят свещичка, да се помолят, да попаднат в една различна атмосфера - на православие и смирение.

Бачковският манастир се намира в Родопския рид, на 10 км от град Асеновград и на 1,5 км от село Бачково в долината на Чепеларска река. Той е вторият по-големина в България.

Представлява цял манастирски комплекс, чиято форма прилича на квадрат със стени 90 на 84 метра. Има два двора: северен и южен. В средата се намира основната църква “Успение на пресвета Богородица”, а до него долепената църква “Свети Архангели”. Църква "Свети Никола" се намира в южния двор и е по-отдалечена от тях.

Построена е през 1936 година. Тя е еднокорабна и кръстокуболна и наподобява съборната манастирска черква „Света Богородица”. Всички стенописи са дело на Захари Зограф и носят отличителния му почерк. Църква "Вси светии" също се намира в южния двор на комплекса, а най-старата постройка е Църква костница.

 
Тук е и Музеят, в който могат да се видят сбирки от покрити с миниатюри дърворезби, кръстове, наборите за причастие, „Венецианската” дарохранителница, майсторски живописваните и богато обковани икони и сбирката от народни накити.

Манастирска изба и библиотека са други интересни места на територията на комплекса. 

За да се стигне до манастира, се изминава пътче по паважна настилка. 

 
 

От двете страни са разположени търговски маси. Понички, плюшени играчки, сувенири, шапки и ръкавици, известния мурсалски чай и билки, изделия от дърво посрещат туристите. Тук са и любимите детски герои Спайдърмен, Соник, даже и Чебурашка.

Има гостоприемни ресторантчета, в които се предлагат традиционни и местни ястия, както и риба. Уютни са и заведенията за хранене извън манастирския комплекс, точно до реката.


 

Забранено е хвърлянето на отпадъци, има глоби от 150 до 500 лева, предупреждават табели.

Работното време на Бачковския манастир е всеки ден от понеделник до неделя от 7 до 19 часа.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери манастир | намира | Маршрут Бачковски манастир | зимата също носи своето очарование | вълшебството

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори