Земята си има втора Луна

Земята има втори естествен, миниспътник, който обикаля планетата ни изключително нередовно, съобщиха от НАСА. Американската космическа агенция уточнява, че тази втора...

 23.06.2016 10:18
Земята си има втора Луна

Земята има втори естествен, миниспътник, който обикаля планетата ни изключително нередовно, съобщиха от НАСА. Американската космическа агенция уточнява, че тази втора "Луна", всъщност е астероид - 2016 НО3. Той е въвлечен "в малък танц" със Земята, който продължава от около едно столетие.

Орбитата на това космическо тяло е силно елипсовидна, а разстоянието му от истинския ни спътник варира в огромни граници - от 38 до 100 пъти повече спрямо това между Луната и Земята.

Астероидът обикаля около Слънцето за 365,93 денонощия, което е съвсем малко по-продължително от Земята, чиято година е 365,24 денонощия. Заради наклонената си орбита понякога 2016 НО3 е много по-близо до Слънцето и заради това се движи по-бързо от нашата планета.

В други случаи обаче е по-далеч и съответно скоростта намалява. Никога не е по-близо от 14 млн. км до Земята или 40 млн. км по-далеч.

Астероидът е с размери 36,5 м височина на 91 м ширина и според астрономите ще продължи "танца" си със Земята още много векове. За първи път той бил забелязан на 27 април 2016 г. чрез телескопа в Халекала, Хавай.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери Луна | Земята | обикаля

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори