Какво знаем за първия диамант в света?

Според легендата е бил открит в река Годавари и е бил познат като "Кох-и-Нур", което в превод от хинди означава "Планина на светлината".

 09.10.2023 06:59
Какво знаем за първия диамант в света?

Първите диаманти са били открити в Индия преди хиляди години. По нова време страната е била главният източник на скъпоценните камъни, а древни индийски текстове споменават диаманти още от 4 век пр.Хр. Историческият рекорд за най-ранното откриване на диамант се отнася до индийския регион Голконда в щата Андра Прадеш, пише Smithsonian Magazine.

Въпросният регион е бил известен с богатството си от диаманти още през 4-ти век пр.Хр., а в Голконда е бил открит и един от най-известните диаманти в света. Той се казва Кохинор. Скъпоценният камък е една от най-ценните находки в историята, има богата история и е бил притежаван от различни владетели през вековете. Според легендата е бил открит в река Годавари и е бил познат като "Кох-и-Нур", което в превод от хинди означава "Планина на светлината".

През историята си, Кохинор е преминавал през много хора. През 14 век диамантът е пристигнал в Делхи, където е бил притежание на много султани и императори на Могулската империя. През 17 век, Могулският император Шах Джахан, известен с построяването на Тадж Махал, е придобил Кохинор и го поставил в своят печат. През 19 век, след завладяването на Индия от страна на британците, диамантът е отнесен във Великобритания и е предаден на британската корона. Той е бил обработен и поставен в кралската корона на королевата майка, кралица Мери.

В момента Кохинор е изложен в Лондонския Тауър и е част от британските кралски съкровища.

Снимка: Инвестиционни диаманти

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери открит | През | диаманти | Кохинор

Мечки на пътя
28.11.2023 08:59

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори