Как е изглеждало българското знаме през вековете?

Националния ни флаг със своята правоъгълна форма и три цвята- бял, зелен и червен, разположени хоризонтално отгоре надолу е добре познат на всеки ...

 03.03.2016 00:23
Как е изглеждало българското знаме през вековете?

Националния ни флаг със своята правоъгълна форма и три цвята- бял, зелен и червен, разположени хоризонтално отгоре надолу е добре познат на всеки българин. Формата и точните цветове на трибагреника ни са записани в конституцията на Република България. Но как е изглеждал българският флаг през вековната ни история?

Националният символ се е променял  през различните епохи. За това свидетелстват много и различни исторически извори. От "Отговорите на папа Николай до българите" разбираме, че преди приемането на Християнството българите са използвали конска опашка като военно знаме.

След покръстването на България у нас започват да се използват знамена, подобни на византийските. Но като цяло данните за български флаг от времето на Първото и Второто българско царство са оскъдни. По времето на османското владичество хайдутите и войводите често използват зелени знамена с изобразен златен лъв и различни надписи, често "Свобода или смърт". Ето как  е изглеждало бълагрското знаме през различни епохи:Знаме на България по времето на Борис I. (Въз основа предложението на папа Николай I от 866 г.)Пресъздаване на знамето, което папа Инокентий III изпратил на цар Калоян през 1204 г.
 


Знаме от монетите с образа на цар Константин I Тих Асен (1257 – 1277)

 

Неофициално знаме на първите български хайдути

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери знаме | България | флаг

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори