Стара Загора пази филми от цял свят

На 13 януари 1915 година се е състояла прожекцията на първия български игрален филм "Българан е галант". Той е бил черно-бял и "ням". Сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля е Васил Гендов. Една сграда в Стара Загора e свързана с историята на някогашното кино. И до днес тя е база на Българската национална филмотека. Определена е за архивохранилище и съхранява ценна филмова продуция.

 13.01.2021 13:24
Стара Загора пази филми от цял свят

На 13 януари работещите в сферата на киното в България имат професионален празник. Той е обявен официално с решение на Министерския съвет от 27 декември 2005 година. Датата не е избрана случайно. На 13 януари 1915 година се е състояла прожекцията на първия български игрален филм "Българан е галант". Той е бил черно-бял и "ням". Сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля е Васил Гендов.

Една сграда в Стара Загора e свързана с историята на някогашното кино. И до днес тя е база на Българската национална филмотека. 

Определена е за архивохранилище и съхранява ценна филмова продуция.

"В тази база в момента са на съхранение между 140 и 150 000 единици. Това е филмовата продукция на цяла Югозападна България. Централата база е в София, втората е тук - в Стара Загора, третата е в Горна Оряховица, четвъртата е в Кнежа", обясни за stz24.com управителят на архивохранилището в града на липите Стойко Куков.

Филмите се намират в няколко складови помещения. Какво е качеството и състоянието им, отговорът би могъл да даде специалист от БНФ в столицата. Тук има китайски, руски, американски, корейски, филми от различни държави.  

Всяка филмотека представлява колекция от филмите на една нация. Филми, които в повечето случаи са уникални. Филмотеката по нещо прилича на музей или библиотека. Но докато книгите се издават в големи тиражи, филмите се печатат в десетина копия, а понякога се пази само едно. Щом изчезне - изчезва завинаги. Затова на единичните филмови копия се гледа като културни паметници, които принадлежат не само на отделните държави, но и на цялото човечество. Филмите са документи, в които нагледно е записано времето, историята на века, образът на човечеството с неговите драми, радости, върхове и падения. Филмотеките, които боравят с уникални архивни ценности, са под закрилата на ЮНЕСКО. 

БНФ съхранява държавния филмов архив, който съдържа 15 000 заглавия, с над 40 000 копия или 300 000 филмови части.

Българските филми са 9 528 заглавия:

  • 5 844 документални и научно-популярни
  • 2 364 кинопрегледа
  • 700 игрални
  • 620 анимационни филма, кинопрегледи, хроники и периодики

Чуждестранният филмов фонд включва 4 348 чуждестранни заглавия от 54 страни:

  • 3 589 игрални
  • 625 документални
  • 134 анимационни
Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | база | Българска национална филмотека

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори