Лъвица от Варна стана обитател на старозагорския зоопарк

Дамата все още се адаптира към новата обстановка, но е добре физически и все повече се чувства като у дома си. Крайната цел е създаване на двойка и след това поколение със старозагорския лъв Симбаджи.

 15.06.2022 13:22
Лъвица от Варна стана обитател на старозагорския зоопарк

Варненската лъвица Косара от около седмица е част от обитателите на Зоопарк Стара Загора. Причината 11-годишната голяма котка да е настанена сред зеленината на Аязмото е размножителен заем между местната зооградина и варненската.

Дамата все още се адаптира към новата обстановка, но е добре физически и все повече се чувства като у дома си. Крайната цел е създаване на двойка и след това поколение със старозагорския лъв Симбаджи.

Варненската царица на животните – Косара, е родена в София, но отглеждана в Морската столица. Тя и преди се е запознавала със старозагорски представител на нейния род. През 2013 година посрещна на своя територия Симба и заедно създадоха поколение през следващата година от три лъвчета - едно женско и две мъжки. Братче и сестриче са преместени в Благоевград, а другото мъжко коте в Хасково.

От ноември 2019 година Косара е без половинка. От варненския зоокът с тъга си спомнят Симба, починал при тях от старост.

Лъвицата, която е близо 200 кг, пропътува разстоянието от Варна до Стара Загора без проблем. Тя бе придружавана от екип специалисти – д-р Михаил Василев и инж. Георги Тодоров, както и от Иванка Стоянова, директор на общинско предприятие „Зоопарк – СЦ“ – Варна.

Документите по преместването на животното прие от варненския си колега новият директор на Зоопарка в Стара Загора  Ивелина Илиева. Тя е възпитаник на Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет. И двамата ръководители на зооградини обявиха, че тепърва предстоят съвместни инициативи,  обмяна на идеи и опит.

Старозагорският зоопарк очаква всеки момент да получи лиценз, за да посрещне любителите на разходките и животните в изцяло обновената си обстановка. Зооградината е с площ от 70 дка и е в сърцето на парк „Митрополит Методий Кусев“. Създаден е преди 65 години и е вторият в България след София.   

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | Стара | Загора | след | Варна | животните | директор | обстановка | Варненския | Косара

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори