Магистрала пресичаща сграда

Магистралата минава между петия и седмия етаж на блока

 09.05.2018 11:07
Магистрала пресичаща  сграда

Докато у нас тепърва изграждат класически магистрали в Япония са толкова напред  във времето, че шосетата им почти от 20 години  вече минават и през сградите.
Откъдето и да го погледнете, изходът „Exit Umeda" на част от маршрута по автострада Hanshin в японския град Осака, няма как да не ви впечатли.

Офис сградата, през която минава магистралата се казва Gate Tower и е 16 етажна. Вярвате или не, районът на града, в който се намира тази сграда, е предимно жилищен и е по-скоро крайградски.

Магистралата минава между петия и седмия етаж на блока . На тези етажи няма жилища и офиси, а само стълбища и асансьорни шахти. Като „наемател“ на тези етажи се води магистралата. Тя всъщност няма пряк допир със сградата, преминавайки през нея под формата на покрит мост, с шумоизолираща и предпазваща от вибрации обвивка.

Структурата на сградата е укрепена по очевидни причини, включително и за евентуално земетресение. Всъщност магистралата не докосва сградата, а си е съвсем отделна структура. На покрива на сградата има и площадка за хеликоптери, която би била от полза при спешни случаи.

Как се стига до това причудливо решение? Не е трудно за отгатване, че това е следствие на компромис между собствениците на имота и японското правителство. До 1983 г. на това място се намира завод за обработка на дървесина и въглища. След това обаче е взето решение за облагородяване на района, но собствениците на имота не получават разрешително за строеж, тъй като вече има планове магистралата да минава точно на това място. От своя страна собствениците твърдо отказват да продадат земята на компанията, стопанисваща магистралата. До компромисното решение се стига след петгодишни преговори и след промени в законите за градоустройство, строеж на сгради и на магистрали през 1989 г., които позволяват строежа на пътища на различни нива, което пък от своя страна дава зелена светлина за строежа на сгради и пътища на едно и също парче земя. Първоначално идеята за подобен строеж се отнася за магистрала в Токио, но там проблемът е разрешен по друг начин. Вместо там, жителите и посетителите на Осака могат да се радват на първата сграда с преминаваща през нея магистрала. Въпреки промените в законите, магистрали, преминаващи през сгради са изключителна рядкост, защото в повечето такива конфликтни случаи се взима решение те да минават под земята.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери собствениците | сгради | решение | магистрали

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори