Няма да познаете Афганистан през 60-те и днес

Афганистан преди и след Талибаните

 29.08.2019 11:27
Няма да познаете Афганистан през 60-те и днес

През 50-те и 60-те години е било време на надежда у хората в Афганистан. Конфликтите, които през вековете са царели по тези земи са затихнали за последните десетилетия, а основен принос за всичко това има крал Аманула Хан, който още млад и борбен политик през 30-те години налага волята си да модернизира страната след като вижда възможностите на новото време от пътувания в Европа.

Афганистан през 60-те

За целта, той кани великите сили да станат „партньори“ на това му начинание, като основно се е нуждаел от финансиране, за да изгради страната.

50-те и 60-те години бяха надежда за хората в Афганистан. Вътрешният конфликт и чуждестранната намеса обсебват района от векове, но последните десетилетия са сравнително спокойни.

->->-> Рекламна и PR агенция АЛФАМАРКЕТ <-<-<-

От 1945 до 1954 години, САЩ са инвестирали най-малко 50 милиона долара в инфраструктурата на Афганистан, като първият и един от най-големите проекти е построяването на магистралата Кандахар-Херат. Само 5-6 години по-късно инвестициите от САЩ са вече стотици милиони, но самите предприемачи от Америка не са били добре разположени за капиталови инвестиции.

Афганистан 60-те

На противоположен полюс по това време СССР инвестира неуморно и отдава над 300 милиона долара в заеми, които до 73-та стават около 1 млрд. Инвестират основно в нефт и нефтената промишленост. Излиза, че Афганистан е получил повече финансова помощ, от която и да е друга страна в света.

Кабул, столицата на Афганистан вижда трескавите промени. По това време се строят първите модерни сгради в града, а той се опасва скоростно с магистрали. Жените носят бурки само при техно желание, а достъпа до образование е на най-високо ниво. Все повече туристи посещават страната и са удивени от красотите на градините и планините, както и от гостоприемността на народа. За около 20 години, Афганистан изживява истински растеж на всички социални нива.

Афганистан през 1960 

Какво се обърка в Афганистан?

През 1978 г. се случва преврат извършен от Народната демократична партия в страната. Превратът е насочен срещу президент Мохамед Хан. Веднага се подготвя промяна в основните закони на страната и се налага ислямска правна система, която трудно се приема, наред с преразпределението на земята. Само за месеци част от страната се разбунтува и Афганистан влиза в гражданска война между моджахеди от източната част на страната и новото правителство. Тук студената война дава своето отражение, руснаците финансират и подкрепят открито правителството, а американците не остават длъжни и финансират, макар и „тихо“ и неофициално бунтовниците моджахеди през своите съюзници – пакистанците. Така се стига до убийството на президента по онова време – Тараки, след което СССР изпраща войски в Афганистан, а американците наричат това съветски експанзионизъм и на свой ред удвояват подкрепата за бунтовниците с оръжие и пари. В резултат на всичко това и войната, която се разгаря, 2 милиона Афганци стават жертва на конфликта, а красотите на новата инфраструктура вече са само спомен.

Дори след оттеглянето на съветските войски, войната продължава и до днес, като част от някогашните бунтовници моджахеди сформират нова група наречена „талибаните“.

Също като посланик Саид Джавал (посланик на Афганистан в САЩ), считаме, че е важно да се покажат тези снимки на Афганистан през 60-те като ярък пример и опровержение на теориите, че племенен Афганистан винаги е водил войни и там мир, едва ли не, е невъзможен.

 

 

Снимки: проф. Бил Подлих

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери години | време | милиона | част | след | страната | Афганистан | моджахеди

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори