Откриха извънземни минерали в скала на шотландски остров

Откритият от учените минерал осборнит не се е разтопил, което показва, че най-вероятно е парче от метеорита достигнало до повърхността на Земята.

 12.03.2018 16:03
Откриха извънземни минерали в скала на шотландски остров

Геолози откриха извънземни минерали на място, където преди 60 милиона години е паднал метеорит. Анализирайки дълбок слой от древна лава на остров Скай, край Шотландия, Саймън Дрейк и Анди Бърд от университета Бъркбек, откриват странно изглеждаща скала.

„Още като видяхме скалата веднага забелязахме, че тя беше съвършено различна от останалите и беше видно, че не принадлежи на това място“, казва Дрейк пред списание Нюзуик.

След по-задълбочени анализи с електронен микроскоп учените откриват минерали, които имат извънземен характер.

„Най-убедителното доказателство всъщност е наличието на осборнит богат на ванадий и ниобий. Никой от тези минерали не е бил намиран на Земята досега. Ние разполагаме с тези минерали, но напълно затворени в желязото, което само по себе си също не е от тази планета „, казва Дрейк.

Откритият от учените минерал осборнит не се е разтопил, което показва, че най-вероятно е парче от метеорита достигнало до повърхността на Земята.

Откриването на рейдит във взетите от мястото на падане на метеорита проби също предполага, че минералите идват от космоса.

„Ако имате метеоритен удар при екстремни натоварвания, минералът циркон ще се превърне в много по-плътен минерал“, обяснява Дрейк. „Това мигновено преобразуване от циркон до рейдит е било откривано на Земята само на места, ударени от паднали метеорити“, допълва той.

Остров Скай е от особен интерес за геолозите, защото е възникнал в период на екстремна вулканична дейност. Островът се е образувал като магмата се е издигнала от дълбините на Земята и е пробила земната кора. Но още по-интересно е това, което е предизвикало това събитие, смята Дрейк.

„Макар да не можем да докажем, че вулканичната еволюция на Скай е започнала след удар от метеорит, ние смятаме, че метеорит определено е въздействал и ускорил вулканичната дейност там“, казва Дрейк.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Коледа


Маркери Земята | метеорит | осборнит | минерал

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори