Пещерна живопис на близо 44 000 години

Дълги години се смяташе, че пещерното изкуство е възникнало от Европа, но индонезийските картини оспорват това мислене.

 19.12.2019 10:00
Пещерна живопис на близо 44 000 години

Индонезийската пещерна живопис, която изобразява праисторическа сцена на лов, може да е най-старото фигуративно произведение на изкуството в света, датиращо от близо 44 000 години. Забелязана преди две години на остров Сулавеси, широката 4,5 метра картина изобразява диви животни, преследвани от ловци-получовеци, които притежават копия и въжета, се казва в проучването, публикувано в списанието Nature.

Ловците са изобразени в червени цветове с човешки тела, но с глави на животни. Някои от тях са птици и влечуги. Това изкуство свидетелства, че е имало художествена култура, взаимствана от фолклор, митове и легенди.

Използвайки технология за датиране, екипът от австралийския университет Грифит заяви, че е потвърдил, че рисунката във варовиковата пещерна е датирана най-малко 43 900 години през периода на горния палеолит.„Тази ловна сцена, доколкото ни е известно, е най-старият образен запис на разказване на истории и най-ранните фигуративни произведения на изкуството в света", казват изследователите.

Откритието идва след като картина на животно в пещера на индонезийския остров Борнео по-рано беше определена, че е на възраст най-малко 40 000 години, докато през 2014 г. изследователите датираха образно изкуство на Сулавеси на отпреди 35 000 години.

Дълги години се смяташе, че пещерното изкуство е възникнало от Европа, но индонезийските картини оспорват това мислене. Само в Сулавеси има най-малко 242 пещери или заслони с древни изображения, а всяка година се откриват нови обекти, съобщи екипът.

Снимка: агенция КРОСС

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери години | малко | живопис | Сулавеси | индонезийска | пещерна

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори