Повече от 300 малки булки дефилираха в Асеновград

Ритуалът е единствен по рода си. Провеждането му се организира на местно ниво и вече се е превърнал в емблема на града. По традиция, на Еньовден, момичета на възраст между 3 и 7 г. биват обличани в бели рокли.

 24.06.2024 15:38
Повече от 300 малки булки дефилираха в Асеновград

Повече от 300 малки булки дефилираха по улиците на Асеновград по повод обичая „Калиница“, съобщиха от Общината.

Ритуалът е единствен по рода си. Провеждането му се организира на местно ниво и вече се е превърнал в емблема на града. По традиция, на Еньовден, момичета на възраст между 3 и 7 г. биват обличани в бели рокли. Символиката е, че се превръщат в „Слънчови невести“, които в ранни зори посрещат изгрева и озаряват с усмивките си целия град. Тази година в ритуала се включиха малки булки не само от Асеновград и населените места в общината, но празникът посрещна гости и от София, Бургас, Варна, Смолян, че чак и от САЩ.
 

Момичетата оставиха своите нишани дребни аксесоари - брошки, диадеми, гривни, пръстени, обици и други детски бижута да престоят в „Мълчана вода“ под открито небе в двора на Етнографската къща.

Всяка една мома получи обратно своята вещ, благословена и наречена за здраве, щастие и бе символично определен какъв семеен живот й предстои, когато порасне.
Събитието беше уважено лично от кмета на общината д-р Христо Грудев, който присъства на божествената света литургия, отслужена от пловдивския митрополит Николай в параклиса „Св. Ян“.
 

Градоначалникът запали свещ за здраве и благоденствие на всички малки калиници и на целия Асеновград. Зам.-кметът Петър Петров, пък, се включи в шествието на малките булки, което под музикален съпровод започна от църквата „Св. Николай - Чудотворец“, премина през параклиса „Св. Ян“ и няколко асеновградски улици, за да достигне до централния площад и да финишира в Градския парк. Там „Слънчовите невести“ преминаха под красивата арка, обагрена от свежи пролетни цветя, след което получиха грамоти и подаръци от община Асеновград.
 

В Градския парк бе обособен и специален кът за снимки, пред който калиниците и техните близки да запечатат за спомен вълнуващите моменти от днешния празничен ден. Празникът завърши с детска музикална програма.
 

Източник и снимка: Община Асеновград
 


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери повече | Малки | Асеновград | булки | 300 | дефирилаха

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори