Пуканките имат празник

Знаете ли че, още преди Колумб да открие Америка, карибските индианци са използвали царевицата за декорация. Царевицата е важна храна за ацтеките, които са ги използвали като декорация за церемониални фуражки, колиета и орнаменти върху статуите на боговете им, включително Тлалок – богът на дъжда и плодородието.

 19.01.2024 14:30
Пуканките имат празник

19 януари е определен за Международен ден на пуканките.

Знаете ли че, още преди Колумб да открие Америка, карибските индианци са използвали царевицата за декорация. Царевицата е важна храна за ацтеките, които са ги използвали като декорация за церемониални фуражки, колиета и орнаменти върху статуите на боговете им, включително Тлалок – богът на дъжда и плодородието. В продължение на дълги години местните жители на Северна и Южна Америка са намирали основното си препитание именно от царевицата, която расте в полетата.

Любопитен факт е, че най-старите пуканки, ушити на наниз, са открити преди около 4000 години, в пещерата с прилепи на запад от Ню Мексико.

Интересна е и етимологията на думата „царевица”. Житото от Библията е вероятно ечемик. Грешката идва от променената употреба на думата „царевица”, която се използва за обозначаване на най-използваното зърно на конкретно място. В Англия „царевица” обозначава пшеницата, а в Шотландия и Ирландия думата посочена е овес. Тъй като царевицата е общоприетата дума в Америка за „жито”, това е и останало до днес.

В продължение на векове, пуканките остават фаворит сред много нации. Определено най-големите консуматори са американците. Европа е на второ място по консумация, а Азия на трето.

Повечето хора предпочитат солените пуканки, в комбинация със силно газирана напитка. Не са малко и феновете на карамеления вид царевично изкушение като той е предпочитан в комбинация с минерална вода. 

Освен в киносалоните и пред телевизорите вкъщи, пуканките са любима занимавка за малки и големи и в парковете. 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Америка | царевицата | царевица | думата | пуканки

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори