Рядък феномен: Три слънца изгряха в небето над Китай

Това, което виждаме, е отражение на слънчевата светлина от ледените кристали в облаците, потвърждават учените.

 04.01.2020 10:00
Рядък феномен: Три слънца изгряха в небето над Китай

Рядък природен феномен, наречен „слънчево куче", бе заснет в североизточен Китай. Кадрите показват три слънца в небето, които изглеждат абсолютно реални! Тази оптична илюзия е резултат от пречупване на светлината, в резултат на което се появяват ярки ореоли както отляво, така и отдясно на Слънцето.

„Тази грандиозна гледка е причинена от природен феномен, наречен "слънчево куче", известен още като лъжливи слънца или пархелий (оптичен феномен, при който около източника на светлина се образува светещ пръстен), в резултат на пречупване на светлината през ледени кристали, пише CGTN (China Global Television Network) в Twitter.

Слънчевото куче, цветни области на светлината до слънцето, обикновено се появява около 22 градуса вляво и отдясно на слънцето и на същата надморска височина над хоризонта като слънцето.

Това, което виждаме, е отражение на слънчевата светлина от ледените кристали в облаците, потвърждават учените.

Слънчевото куче е по-често наблюдавано, когато студеното време носи ледени кристали в атмосферата, но те могат да се появят навсякъде по света, когато има перести облаци.

Снимка: КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери резултат | феномен | слънца | слънчево куче

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори