Социалните мрежи преди и сега

Всичко започна около 1995 година и до днес прерастна в най-скъпият бизнес в света.

 08.12.2019 09:46
Социалните мрежи преди и сега

Мнозина от нас помнят, че комуникацията ни основно зависеше от това, къде учим, работим и кои са основните ни занимания в свободното време. Това бяха основните фактори определящи групите хора, с които ще комуникираме.

С ерата на интернет и социалните мрежи това се промени и разшири неимоверно много и бързо. България не подмина тенденциите и макар в началото да влизахме в интернет през телефонната си връзка и да потребявахме с някакви си 5-10 kb, от което зависеше и връзката ни с останалите в мрежата, изглежда всички бяхме там и любопитни за всички онези, които нямахме шанс да срещнем в училище, на работа или в клубовете, които посещавахме, да не говорим за всички, които бяха ситуирани в различни части на страната и света.

Първата по известна и наложила се програма за социални контакти беше Mirc-ата.

Mirc

Основно потребима от младите между 13-18 годишна възраст, тя бързо се превърна в потенциал за комуникация и на всички останали включая бизнесът, който до този момент комуникираше тромаво посредством e-mail. Сложното на Mirc беше, че трябва да познаваш "nick-a" на човека, с когото искаш да си пишеш, което пък подейства развиващо на социалните контакти на живо. Имаше една своеобразна битка на социални групи в Mirc, или кой има повече потребители в групата си Мирката. На по-късен етап се родиха и Тривиа ботовете, които разнообразяваха черно-белият екран. Все още много хора познават други само ник нейма им от Мирката, без дори да подозират за истинското име на дадено лице.

Mirc view

Мирката даде началото на разработки на много други апликации и програми, като най-успешна сред тях се оказа "Skype". Скайп се наложи в България около 2004-2005 г. и почти мигновено замени Мирката. Функционалността беше много по-голяма, можеше да си прехвърлиш ника и така да те намерят всички стари приятели. Но вече можеше да говориш и с видео и аудио връзка с тези твои приятели. Това беше революция и подейства точно така. И до днес "Skype" се ползва от потребители основно в бизнес средите, като остана една от сигурните потребителски връзки.

През 2004 г. дойде началото на "Facebook". Роден в Масачузетският университет, Фейсбук имаше нужда като всяко друго приложение от време да стигне до нас, но когато това стана около 2007-2008, той просто нямаше конкуренция. Заля цял свят като лавина и успехът се дължеше, както в много добре изглеждащият интерфейс и възможности за комуникация, така и идващ във времето, в което по-голямата част от света е с постоянен интернет достъп.

Какво следва ли? Никой не знае, а и е въпрос на време. Истината е, че другите приложения живееха максимално по 5-7 години преди да получат заместител с по-добри характеристики, но Фейсбук все още е най-потребяваната социална мрежа. Дори идването на Instagram, не успя да разклати позициите на Facebook, достигайки едва до нива от половината на тези на гиганта ФБ.

Днес има хиляди знайни и незнайни приложения за социална мрежа, но повечето дори няма да научим като имена, така че отговор на въпросът, какво следва, все още няма.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери време | света | началото | беше | интернет | Така | Мирката | mirc

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори