Трюфелите съдържат „молекулата на блаженството”

Кучетата и прасетата, обучени да търсят трюфели, се възбуждат необичайно, когато усетят близката плячка

 13.03.2018 09:22
Трюфелите съдържат „молекулата на блаженството”

Трюфелите са една от най-скъпите храни на света, а всеки, който е имал щастието да ги опита, остава запленен от техния вкус. Тези подземни гъби нямат нито корен, нито стъбло, но успешно растат около корените на дърветата.

Кучетата и прасетата, обучени да търсят трюфели, се възбуждат необичайно, когато усетят близката плячка. Понякога те стигат до откровена ярост.

С какво този подземен деликатес толкова привлича обучените животни?

Оказва се, че черният трюфел (Tuber melanosporum) съдържа вещество, сходно с психоактивната съставка на канабиса.

Мауро Макароне от университета Кампус Био-медико в Рим и колегите му изяснили, че ценната гъба произвежда анандамид – съединение, което отговаря за изработването на вещество в човешкия мозък, подобряващо настроението.

Механизмът на въздействие на анандамида е подобен на въздействието на тетрахидроканабинола, съдържащ се в марихуаната.

Макароне смята, че с помощта на това вещество трюфелите привличат животните, които изяждат гъбите и помагат в разнасянето на техните спори.

Цветът на черния трюфел се дава от тъмния пигмент меланин. В работата, която Макароне и колегите му публикували през 2012 година се посочва, че в организма на човека производството на меланин се инициира от отделянето на анандамид.

„Ананда“ се превежда от санскрит като „блаженство, пълно щастие“. Някои учени наричат анандамида „молекулата на блаженството“ поради ролята, която играе в механизмите на настроението, апетита, паметта, болката, депресията и репродуктивната функция.

Екипът на Макароне се опитал да изясни има ли нещо общо в процеса на изработване на меланин в трюфелите и в човешкия организъм.

Те използвали полимеразна верижна реакция, при която многократно се копира определен участък на ДНК, за да установят гените, явяващи се „строителен материал“ за производството на анандамид.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Коледа


Маркери вещество | Макароне | анандамид | меланин

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори