Чистенето с прахосмукачка намалява риска от 5 смъртоносни болести

Всекидневни дейности като градинарство и чистене с прахосмукачка могат да допринесат за намаляване на риска от пет смъртоносни заболявания, сред които два...

 13.09.2016 08:00
Чистенето с прахосмукачка намалява риска от 5 смъртоносни болести

Всекидневни дейности като градинарство и чистене с прахосмукачка могат да допринесат за намаляване на риска от пет смъртоносни заболявания, сред които два вида рак, съобщава Франс прес.

Физическата активност, включваща също дейности като изкачване на стълби, кратко бягане, ходене, каране на велосипед, е свързана с по-малко случаи на рак на гърдата и дебелото черво, диабет, сърдечносъдови болести и инсулт.

Общата физическа активност обаче трябва да е пет до седем пъти по-висока от минимума, препоръчан от Световната здравна организация (СЗО).

СЗО препоръчва хората да постигат минимум 600 минути метаболитен еквивалент (MET е единица за съотношението между степента на метаболизма на индивид, извършващ активна дейност спрямо степента на метаболизма му в покой) седмично.

Това се равнява на 150 минути енергично ходене или 75 минути бягане седмично.

Настоящото изследване обаче показва, че най-много ползи за здравето могат да бъдат спечелени от постигането на между 3000 и 4000 минути метаболитен еквивалент седмично.

Човек може да постигне това, включвайки във всекидневието си различни видове физическа активност - например 10 минути изкачване на стълби, 15 минути чистене с прахосмукачка, 20 минути градинарство, 20 минути бягане и 25 минути ходене или каране на колело, обясняват авторите на настоящото проучване от САЩ и Австралия.

За целите му специалистите са анализирали 174 изследвания, публикувани в периода между 1980 и 2016 г.

 

Източник: Pik.bg - News

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери бягане | минути | активност | прахосмукачка | седмично | чистене | ходене | градинарство | смъртоносни | риска

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори