5 принципа на щастливия брак

Възрастните хора с дълъг брак вярват, че повечето брачни проблеми могат да се решат чрез отворена комуникация

 04.08.2017 11:26
5 принципа на щастливия брак

Щастливият брак е труден за постигане... особено в днешно време, когато живеем във все по-технологични и материални времена.

Направено е проучване, което обхваща 700 души, които са женени.

Те са дали отговор на въпроси като: как да намериш подходящ партньор, как да преминеш през трудните времена и дават всякакви съвети за любовта и брака, с които разполагат.

"Вместо да се фокусирам върху малък брой истории, моята цел беше да се възползвам от „мъдростта на множеството“, събирайки съвети за любовта и връзките от широк и разнороден разрез от дългосрочно омъжени хора на възраст по научно надежден и достоверен начин" – казва авторът на изследването проф. Карл Пилемер. 

Ето какви са петте най-популярни съвета:

1. Научете се да общувате

Говорете, говорете, говорете. Възрастните хора с дълъг брак вярват, че повечето брачни проблеми могат да се решат чрез отворена комуникация и обратно – много от браковете са се разпаднали поради липса на комуникация.

2. Опознайте партньора си, преди да се ожените

"Много от възрастните хора, които изследвах, са се оженили много рано. Въпреки този факт, те съветват обратното. Те съветват по-младите хора да изчакат и да не се женят, преди да са опознали партньора си и да имат достатъчно споделени преживявания. Важна част от този съвет е следното: Никога не се женете, очаквайки, че ще промените партньора си".

3. Гледайте на брака, сякаш е вечен

Вместо да гледате на брака като на доброволно партньорство, което продължава, докато има страст, възрастните хора препоръчват начин на мислене, в който той е дълбок ангажимент, изискващ уважение, дори в краткосрочен план нещата да не вървят.

Много от тях са преминали през сухи и нещастни периоди и са намерили начини да ги разрешат – което ги е наградило с пълноценен и щастлив брак на по-късен етап от живота.

4. Научете се да работите като екип

Хората с дългогодишен брак ни учат да прилагаме в него опита, който сме натрупали от участието си в различни отбори в живота – в спорта, в работата и т.н.

По-конкретно, тази гледна точка включва да гледате на проблемите като колективни на двойката, а не като отговорност на единия или другия.

5. Изберете някого като вас

"Бракът понякога е труден за всеки, убедени са възрастните хора, но е много по-лесно с някой, който споделя вашите интереси, идвате от сходна социална среда и имате сходни възгледи за живота.Най-основната нужда е за сходство в основните ценности, свързани с потенциално спорни въпроси като отглеждане на децата, отношението към парите и религията".

източник: Vesti.bg

снимка: Thinkstock/Getty Images

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери живота | хора | партньора | брак | брака | възрастните

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори