Празник: Маргрет Николова – една естрадна легенда на 95

Родена в София през 1928 г., започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и пеене. Богатият ѝ активен творчески път, обхващащ половин век, отрежда на певицата възлово място в създаване облика на изпълнителското майсторство в българската поп музика.

 10.10.2023 10:20
Празник: Маргрет Николова – една естрадна легенда на 95

Своя 95-и рожден ден отбелязва днес легендарната естрадна певица Маргрет Николова.

Родена в София през 1928 г., започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и пеене. Богатият ѝ активен творчески път, обхващащ половин век, отрежда на певицата възлово място в създаване облика на изпълнителското майсторство в българската поп музика. Завоювала редица награди у нас и в чужбина, тя остава в историята като първият носител на званието "Заслужил артист" за поп изпълнител (1964 г.). Специално за нея песни са писали повечето от най-именитите ни композитори, сред които определяният като патриарха на българската забавна музика Йосиф Цанков, Ангел Заберски, Атанас Бояджиев, Тончо Русев, Петър Ступел и много други.

Източник: БНР

Снимка: БГНЕС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери музика | българската | една естрадна легенда | Маргрет Николова

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Асен Михайлов 12.10.2023 18:42

Маргарит 99ttНиколова е изключително близка на моето семейство! Велик човек и артист! Желая й много здраве и още дълги години поколения от естрадни ни творци да се учат от нея на морал и професионализъм! Флагмемен за фсички в професията! Много я обичаме! Да се радва на внуци, правнуци и пра- пра внуци! Живей, Грета, Живей!


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори