Иванка Сотирова: Проблемът е качеството на образование

Сега започваме работа по обхващането на децата. По селата са по-малко от 400. По-големият брой са в Стара Загора.

 12.09.2017 14:34
Иванка Сотирова: Проблемът е качеството на образование

Г-жо Сотирова, на прага сме на новата учебна година. Приключи ли подготовката за нея?

Всички училища са в готовност да посрещнат учениците си. Подготовката не е спирала. Базите са в добро състояние.

По-важно е какъв ще бъде броят на обхванатите ученици. Те да бъдат в класната стая и да получават качествени знания. Започнахме да работим по механизма за издирване на незаписаните ученици.

Имаме проблеми с очакваните планувани големи ремонти.

 

Няколко са предвидените ремонти на учебни заведения. Вече започнаха на Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски" и Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов”. Предстоят ремонти на  ГПЧЕ „Ромен Ролан” и на СОУ „Железник”. Къде ще бъдат пребазирани учениците от тези училища и това няма ли да доведе до дискомфорт?

В ход са ремонтите на двете Професионални гимназии – Ветеринарната и Търговската. Договорите за изпълнение са за три месеца. Надяваме се, че до началото на декември ремонтите в тези учебни заведения ще приключат.

По програмата за образователна инфраструктура са предвидени ремонти на четири училища – СОУ„Железник”, Езиковата гимназия „Ромен Ролан”, СОУ„Иван Вазов” Девето основно училище „Веселин Ханчев”, както и на две детски градини – 1-ва и 58-ма. Беше предвидено ремонтите на двете големи училища да започнат още през лятото. За съжаление обаче, по време на служебното правителство нищо не се случи. Изпълнихме задължението на общината да проведем тръжните процедури. Остава да бъдат преведени парите. В момента, в който това се случи, ремонтите ще започнат. Имаме опит с пребазиране и веднага можем да реагираме.

Учениците от „Железник” ще бъдат разпределени в 11-то и 13-то училище, а тези от Езиковата гимназия – в 9-то и в 1-во. Ремонтните дейности в двете училища ще продължат около 9 месеца.  

Ремонтите създават неудобства и дискомфорт за определен период от време, но това минава. По-важното е, че броят на децата намалява. В 1-во основно училище и училището в кв. „Зора” например, децата са драстично по-малко.

 

Има ли възникнали спешни ремонти и ако да – има ли средства за тях?

Не. Тази година не са се налагали извънредни ремонти.

 

Какво следва след приключване на тези проекти?

Другата година ще бъде ремонтирано Девето основно училище.

 

Бизнесът изпитва остра нужда от кадри. Те вече не говорят за квалифицирани, а за каквито и да е кадри. Тяхно е предложението да се намалят паралелките в езиковите гимназии и да се увеличат тези в професионалните. Възможно ли е и как?

Бизнесът осъзна, че трябва много активно да се намеси в образователната политика. Той трябва да подаде ръка, за да привлече младежите. Младите не са много ориентирани. Трябва да се формира интереса им още от ранна възраст, а не да завършат 12-ти клас и да не знаят с какво искат да се занимават.

Срещите с бизнеса ще продължат.

 

До колко може да влияете върху работата на Центъра за кариерно развитие и може ли неговата дейност да бъде насочена към учениците още в 5 клас с цел избор на професионално училище, а не езикова гимназия напр. ?

Всичко е възможно, стига да има желание. Трябва да следваме модела на развитите страни. В Холандия например, има професионални училища, които разкриват различни възможности за учениците още в 5 клас. Може една паралелка от 26 деца да бъде разделена на две – дървообработване и металообработване, в зависимост от интереса. В случая е много важно и отношението на родителите. Те работят с много консервативни разбирания – или езикови гимназии, или математически. Когато има създадени взаимоотношения обаче, това няма да е така. Едно предприятие може да предлага платени стажове. Така децата ще се стимулират и ще се запознават с работата.

 

Стара Загора е първа в страната по паралелки с дуално обучение. Виждате ли вече положителен резултат?

Все още е рано да говорим за конкретни резултати. Мисля, че резултатите ще бъдат постигнати и те определено ще бъдат положителни.

 

Ромската неграмотност и задържането на тези деца в клас е национален проблем. Тук и за тази учебна година има ли конкретни  мерки, насочени към тази група – деца и родители?

Много е сериозен проблемът с неграмотността и качеството на образование. Загубихме много години. Въведохме делегираните бюджети, но не постигнаха очакваните резултати. Сега започваме работа по обхващането на децата. По селата са по-малко от 400. По-големият брой са в Стара Загора. Сформираните екипи са готови. Ще търсим съдействието на съседи. Ще бъдат включени всички институции. Но трябва да се извършват постоянни проверки. По-големият проблем си остава качеството на образование и той трябва да бъде решен от държавата.

 

Споделят майки, че подават молби за детска ясла още докато децата са 3-4 месечни. Имаме ли софийския проблем  с липса на места в ясли и градини? Вярно ли е, че ако откажеш първото предложено място в ясла, губиш реда си и започваш процедурата по чакане отначало?

 

След като въведохме електронното класиране нещата се канализираха. Родителите знаят, регистрират се. Нямаме такъв проблем нито за ясли, нито за градини. Там където групите са по-големи, трябва да бъдат ресурсно обезпечени с по-голям брой преподаватели. Това обаче означава други бюджети. А за мястото да – ако не се потвърди, на следващото класиране се обявява за свободно.

 

Ще ни изненадате ли с културна есен 2017?  Има ли нови събития извън тези, които по традиция очакваме?

Да. В началото на месец октомври в Стара Загора ще се проведе една Национална среща на младежки театрални формации, а на 4 октомври Стефан Вълдобрев ще пее за старозагорци.

 

Има ли нещо, което искате да кажете, но не Ви попитах?

Искам да пожелая успех на медията Ви. Да се утвърди, да има взискателност и само истински новини.

 

Нашият гост: Иванка Сотирова е заместник-кмет на Стара Загора по хуманитарните дейности от 2011 година. Тя е преподавател по френски език в гимназия „Ромен Ролан" от 1974 г. Оглавява учебното заведение през 1996 г., а през ноември 2011 г. приема поканата на кмета Живко Тодоров да стане негов заместник.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери Децата | година | Загора | училище | трябва | бъдат | училища | гимназия | тези | ремонти

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори