Африканската чума пъпли към Стара Загора

Търговци на свинско месо прогнозират скок на цената на свинското в магазинната мрежа.

 13.07.2019 11:44
Африканската чума пъпли към Стара Загора

След като от северна България африканската чума минава през Велико Търново, Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на африканска чума и при домашни свине в животновъден обект в село Зидарово, община Созопол, област Бургас, съобщи пресцентърът на агенцията.

Заболяването е открито в нерегистрирано лично стопанство, в което са отглеждани 14 свине. При посещението на екипа от експерти от областната дирекция по храните в Бургас във фермата са намерени само 6 живи прасета. Взети са проби, които са потвърдени като положителни за вируса на африканска чума по свинете от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

БАБХ алармира, че е задължително стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. Африканската чума по свинете е заболяване с потенциал на бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда и замърсени продукти. Затова трябва труповете на свине да се загробват на места, определени за това и да се дезинфекцират.

Търговци на свинско месо прогнозират скок на цената на свинското в магазинната мрежа.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | свинете | чума | свине

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори