Бизнесът от Стара Загора очаква среща с образователния министър

Бизнесът с конкретни предложения

 08.01.2018 16:10
Бизнесът от Стара Загора очаква среща с образователния министър

Професионалното кариерно ориентиране да започва от 4 клас,  с регламентирани поне  пет посещения за година  в различни фирми. Посещенията да се осъществяват заедно с родителите, за да придобият децата впечатления от създаването на продуктите и услугите, които всички ползват в семейството. Това са част от предложенията на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и Клуба на работодателя в Стара Загора до министъра на образованието Красимир Вълчев. Старозагорският бизнес очаква среща с образователния министър, коментира Вени Петрова от СХР.

Работодателите предлагат се намали броя на паралелките в езиковите и  други обикновени гимназии за сметка на професионалните; да се създаде политехническа гимназия в Стара Загора; да се въведе дуално/ професионално образование по държавна поръчка за средна и висша степен чрез „откупуване на образование”, т.е. платено с бюджетни средства образование да  изисква да  работиш в България  3 /три/ години след завършване.

За професионалните училища трябва да се въведе производствена практика във фирми, еднакви и/или поне близки до специалността на обучаващите се, както и да се въведе възможност в специализираните професионални гимназии ученици, навършили 18 години, да получават професионална книжка за управление на транспортни средства, смятат от двете сдружения.

Според представителите им в „Час на класния ръководител” е добре да се провеждат срещи с работодатели, ученици и родители, и  да се  презентират фирмите по предварително обявена програма, както и да се въведат задължителни часове работа още в средното образование при навършване на 16 години, като полагането на този труд е платен.

Предложения са направени и относно висшето образование. Едно от тях е да се намали приемът във ВУЗ и да се повишат изискванията за кандидат студенти през рейтинговата система. Ако дадена специалност не е търсена, не получава субсидия. Друго предложение е да се работи върху демографската политика на ВУЗ чрез отваряне на повече възможности чуждестранни студенти да идват да учат тук, както и въвеждане за колежите и университетите задължителните продължителни работни стажове – всяка година от 3 до 6 месеца. По време на следването поне два безплатни стажа от по 6 месеца.

Според двете сдружения трябва да се стимулира бизнеса, ако наема ученици на работа от професионални  гимназии чрез поемане на част от осигуровки, такси към трудова медицина, такса отпадъци, средства за социално-битово и културно обслужване на работещите, както и да се облекчи режимът на назначаване на работа на ненавършили 18 г. Други предложения са увеличаване на броя на защитените професии, регламентиране на „приоритетни професии“ – много нужни, но не търсени. На местно ниво общината да покаже воля за подпомагане на процеса като съфинансира стимулите за бизнеса и за учениците напр. 80% от държавата, 20% от общините, също е част от предложенията.

Предвидени са и стимули за учениците като например, допълнителни стипендии и право на работа по време на обучението, която да се зачита за стаж, както и финансиране на разходи за транспорт, общежитие, дрехи.

 

 

 

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | предложения | образование | бизнес | ученици

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори