В Мъглиж обмислят поставянето на мантинела на пътя край Тулово

Причината е зачестилите случаи на пътни инциденти заради животни

 08.02.2019 08:35
В Мъглиж обмислят поставянето на мантинела на пътя край Тулово

Зачестиха случаите на пътни инциденти заради животни. В момента работим по този проблем. Нещата обаче се случват трудно и бавно. Няколко са институциите, които са ангажирани с този проблем – общината, полицията и Агенцията по безопасност на храните. Несериозно и безотговорно е да се смята, че община Мъглиж може да се справи сама. Ако един кон не е чипиран, няма  кой ще поеме отговорност за него, коментира зам.-кметът на Мъглиж Душо Гавазов.

„Трябва прецизиране на националното законодателство, местните власти да имат повече правомощия и много добра комуникация между институциите. Всички животни трябва да бъдат издирени, маркирани, трябва да има животински стопанства. Голяма част от ромския етнос няма законни жилища. При положение, че няма жилище, няма къде да бъде регистрирано животното”, обясни Гавазов.

Той припомни, че община Мъглиж беше една от първите в България, която събори незаконни ромски постройки.

„Проблемът с незаконните постройки през годините се интерпретира различно, в зависимост кога има избори. Няма ясни правила, по които местните власти да отсъдят за една постройка. През 2012 година премахнахме над 35 незаконни жилища, проблемите след това бяха огромни. Без дом останаха между 200 и 250 души. Те останаха на територията на общината. Поради липса на адресна регистрация, нямат документи и в момента имаме над 200 потенциални престъпници. Хора, които не получават социални помощи, не фигурират в никакви регистри, децата им не посещават учебни заведения, живеят при роднини и приятели. Те не са от Мъглиж и са в основата на повечето престъпления”, категоричен е Гавазов.

От общината обмислят на пътя до село Тулово да бъде поставена мантинела, която до някаква степен да ограничава излизането на животни на пътното платно.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери общество

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори