В Спортна зала "Иван Вазов" се провежда трудова борса

Борсата е организирана от териториалното поделение на Агенцията по заетостта – Дирекция „Бюро по труда” – Стара Загора. Поканени са над 200 младежи.

 29.09.2020 15:15
В Спортна зала "Иван Вазов" се провежда трудова борса

Трудова борса за младежи започна в Общинска спортна зала "Иван Вазов" в Стара Загора. Борсата е организирана от териториалното поделение на Агенцията по заетостта – Дирекция „Бюро по труда” – Стара Загора. 

Поканени са над 200 младежи. Те ще имат възможност да проведат директни срещи с бизнеса и да се запознаят на място с условията и изискванията за конкретните длъжности.

Срещата преминава при спазване на нужните противоепидемични мерки.

За да се присъства, не се изисква регистрация в Бюрото по труда. Могат да присъстват и учащи, които търсят работа, уточняват от Бюрото по труда.

По-късно от Бюрото по труда изпратиха обобщена информация за трудовата борса. Тя  е реализирана по проект "Готови за работа".

Основната цел на проекта е стимулиране на активността на младежи до 29-годишна възраст включително, които не са нито в образование или обучение, нито в заетост и не са регистрирани като безработни лица в Дирекциите „Бюро по труда”, както и да се подобрят възможностите им за намиране на работа и трудовата им реализация на пазара на труда.

Една от дейностите по проекта е  организиране на трудови борси за срещи на активираните младежи с работодатели.

92 свободни работни места обявиха 9 работодатели, включили се в трудова борса. Представителите на бизнеса представиха фирмите и настоящото търсене на работна ръка.

Търсенето е предимно в сферата на техниката и технологиите, а най-търсени са оператори в производството, кредитни консултанти, търговски работници в хранителни вериги, ветеринарни специалисти.

На трудовата борса бяха обявени и свободни места за кадрови войници в Българската армия. Експертите от бюрото по труда представиха възможностите за обучение и квалификация, за кариерно развитие и реализация чрез EURES мрежата за европейска мобилност.

70 търсещи работа лица посетиха борсата, от тях – 54 младежи до 29, а тези до 24 – 18 бр. и се възползваха от възможностите за пряк контакт с фирмите. 4 от младежите не са регистрирани като безработни, а  16 от посетителите са на възраст над целевата група по проекта.

Работодателите имаха възможността да направят подбор за някои от незаетите длъжности във фирмите си.

Други дейности по проекта са:

- Дейности за идентифициране, информиране и мотивиране на активно поведение на пазара на труда на икономически неактивни младежи до 29 г. възраст включително, които не са в образование или обучение;

- Провеждане на „ателиета за търсене на работа“ с максимална продължителност 5 дни; психологическо подпомагане;

- Насочване към подходящи, съобразени с индивидуалния профил на лицата, мерки за обучение, образование и обучение (осигурява се със собствен ресурс на Агенция по заетостта);

С фирмите предстоят следващи срещи с цел приемане на заявки за позициите, за които не са срещнали подходящи кандидати на борсата.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | младежи | бюро | борса | труда

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори