Старозагорка запази в сърцето си вълнуващо пътешествие до Китай

Само преди дни тя се завърна от екскурзия от азиатската страна заедно с родителите си и група от около 30 български туристи. За две седмици старозагорката беше извън ефир, буквално, но пък се наслади на чудни гледки от най-популярните исторически забележителности в далечната страна.

 30.04.2024 13:06
Старозагорка запази в сърцето си вълнуващо пътешествие до Китай

Над 30 000 километра, изминати с различни превозни средства за 13 дни в Китай. Всичко това е една сбъдната мечта за старозагорския радиожурналист Силвина Златарова.

Само преди дни тя се завърна от екскурзия в азиатската страна заедно с родителите си и група от около 30 български туристи. За две седмици старозагорката беше извън ефир, буквално, но пък се наслади на чудни гледки от най-популярните исторически забележителности в далечната страна.

Попадна в хотелски стаи с фатални цифри, гостува на традиционно китайско семейство, провери достоверни ли са йероглифите на татуировка на ръката й, повози се на рикша и на влак-стрела, изкачи Великата китайска стена, снима се с бойци от манастира Шаолин и стана част от едно вълнуващо приключение.

"По програма посещавахме поне по пет обекта на ден, сменяхме по няколко превозни средства, във всеки град ни чакаше китайски гид, беше чудесно организирано", споделя Силвина.

Още на летището в Пекин тя е изненадана от строгите мерки за сигурност: сканират лицето на всеки, свалят отпечатъци от всички пръсти на ръцете, а запалките на пушачите директно заминават в кошчето за боклук. В Китай има железни правила - чистотата е на почит, но не и цигарите и алкохолът.

С първите мигове на китайска земя са и първите срещи очи в очи с местните жители. Те са обрани емоционално, но гостоприемни. Дамите са скромни, елегатно и стилно облечени, с дълги рокли, без лак и почти без грим. Наблягат на естествената и аристократична визия. Мъжете масово са с очила, което издава интелигентност, а и няма как да е другояче - в Китай се държи много на образованието и на добрата професионална реализация. Семейството е ценност и нещо много свято.

В Пекин всичко е построено по Фън Шуй. Китайците са суеверни и вярват в природните сили и стихии.

Забранения град

Групата от България бързо влиза в крак с ритъма на живот в чуждата страна и тръгва по стъпките на най-интересните места. Гостува на Забранения град в Пекин. В момента той е със статут на дворец-музей. Използван е в периода от средата на управлението на династията Мин (1368-1644) до края на управлението на династията Цин (1644-1912). Любопитно е, че за почти 5 века Забраненият град е дом на императора и неговото семейство, както и церемониален и политически център на китайското правителство.

Силвина е впечатлена и от Великата китайска стена, а след посещението й са надникнали във фабрика за производство на нефритени изделия.

Макао

Така, при стройна организация, българските туристи успяват за кратко време да видят различни градове, сред тях са Сиан, Шанхай, Денгфенг, където са прочутите школи за кунг-фу. Групата минава и през Макао, известен като най-големия хазартен център.

Посещават Хонг Конг, където са омагьосани от света на лукса и блясъка и където отиват дори на плаж.

Великата китайска стена

"В Хонг Конг за първи път видях кафенета и хора, които са седнали да пият по нещо, в останалите градове влизаш на определени места и поръчваш кафе с приложение, така се дава поръчка и за таксита", отбелязва старозагорката.

Посещение на храмовия комплекс Скалните ниши Лонгмен

Успяват да разгледат и Храма на Лама, който е най-големият храм на тибетския будизъм в Пекин и други забележителности. Особено въздействаща е гробницата с теракотената армия.

"Там има над 8000 глинени фигури в естествен ръст на войни, коне, каляски. Уникална е гледката, а в залата се разминавахме с около 4000 човека. Огромен комплекс е", обобщава още.

Теракотената армия

Туристката от града на липите е изключително възхитена от Манастира Шаолин, а посещението му е като сън, който се е случил в действителност.

"Когато влязох там, очите ми се насълзиха, усетих уникална енергия, срещнах се с будистки монаси. Наблюдавах демонстрация, успях да видя на какво е способна човешката мисъл. Това винаги ме е е вълнувало, вярвам, че от силата на мисълта тръгва всичко", добавя Силвина. 

В манастира Шаолин

Китайската Венеция е още едно от красивите населени места, които пленяват нашите туристи. В Сиан пък посещават вариете комплекс с ресторант, в който опитва китайски пелмени.

ресторант в Пекин

"В Китай кухнята е съвършено различна от нашата, не ползват сол и захар. Хлябът им не е вкусен, все едно е като сурово тесто", посочва Силвина. За разлика от храната, обаче, е очарована от нощен Шанхай, през който преминава с кораб

Нощен Шанхай

По време на екскурзията е приятно изненадана от чистотата, от това, че не се пуши на публични места и от жилищата в малки пространства. Те са без балкони и се купуват за срок от 70 години. По улиците пък се движат основно електрически автомобили.

Сред емоционалните моменти е бил този, свързан с очаквана среща на баща и дъщеря в Шанхай. Бащата е турист от групата на Силвина, медик-алерголог от София, а дъщерята следва "Китаистика". Всички са преживели вълнуващата среща между двамата в чуждата страна.

Старозагорката ще запази спомен и от безкрайното синьо и ясно небе над Пекин, което е рядкост. Запомнила е и китайската поговорка: "Истината е не да ходиш по водата или да летиш по въздуха, а да стъпваш здраво на земята".

Така, след великолепното пътешествие по вода, въздух и суша из далечен Китай вече е на родна земя, където я очаква радиоефирът и животът по старозагорски. А на всеки, който иска да пътува пожелава да избере онова място, към което го тегли сърцето..

Автор: Светла Тенева

 

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери Китай | старозагорка | екскурзия | Силвина | Златарова | запази в сърцето си | вълнуващо пътешествие | азиатската страна | преди дни се завърна

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори