Децата на Стара Загора с цветя и рецитал за Левски

В 11 часа на паметника на Апостола на Свободата признателни старозагорци поднесоха венци и цветя. Поради въведените противоепидемични мерки в Община Стара Загора, не бе организиран общоградски ритуал. Въпреки това обаче десетки старозагорци отдадоха почит пред Левски.Не ги спряха и дъждовните капки.

 18.02.2021 12:34
Децата на Стара Загора с цветя и рецитал за Левски

Стара Загора се преклони пред делото и живота на Васил Левски днес. Програмата по отбелязването на 148-годишнината от обесването на Дякона започна в 10:30 часа с панихида в памет на йеродякон Игнатий, която бе отслужена в Митрополитския храм "Свети Димитър".

В 11 часа на паметника на Апостола на Свободата признателни старозагорци поднесоха венци и цветя. Поради въведените противоепидемични мерки в Община Стара Загора, не бе организиран общоградски ритуал.

Въпреки това обаче десетки старозагорци отдадоха почит пред Левски. Не ги спряха и дъждовните капки. 

Сред дошлите бе и Калина Томова, която е на година и 10 месеца. Момиченцето е от Стара Загора. "Както всяко едно друго българско дете и нашето трябва да знае от ранна възраст за всеки един национален герой, за всяка една национална традиция, за националното богатство на страната ни. Децата трябва да запазят и обичат българското, за да я има България", убеден е баща й Тома Томов, който е член на сдружение "Брат за Брата". 

Преди да дойде пред Паметника на Левски пък 6-годишният Стефан Мангараков влезе за първи път в Хилендарския метох, за да научи повече за Апостола на свободата. 

Майка му Деница поясни, че в семейството има традиция. "Когато сестричката му беше на 6 годинки, също я доведох в Хилендарския метох за първи път", казва тя. 

"Вчера неговата група в 58 ДГ "Звездица" имаше рецитал, подготовката беше близо месец, изучаваха песни и стихотворения, подготвиха програма. През тези седмици Стефан беше много ентусиазиран по темата за Васил Левски и реших, че днес е най-важният момент да го заведа в Хилендарския метох и да мине по стъпките на Левски, да разбере още подробности за живота му", споделя още тя пред stz24.com.

Сред родолюбивите старозагорчета бе и 5-годишният Бранимир Иванов, който също остави цвете пред паметника на Левски.

Да почетат паметта на Апостола тук дойдоха зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, председателят на Общинския съвет Мария Динева, областният управител Гергана Микова и заместниците  й Красимир Червилов и Димитър Драчев, общински съветници, общественици, граждани.

Под звуците на националния химн, изпълнен от военния оркестър на Втора механизирана бригада, бяха поднесени венци и цветя от Община Стара Загора, Общинския съвет Стара Загора, Втора механизирана бригада,  Министерство на отбраната, Областния управител, Старозагорска митрополия, Тракийски университет, Средно училище  „Васил Левски”, от   патриотични, обществени и политически организации, много граждани.

След официалната част деца от ОУ "Кирил Христов" в Стара Загора изнесоха рецитал, посветен на Левски.

Със специална програма от 16 до 19 февруари учениците от СУ „Васил Левски“ отбелязват  паметната дата. Днес те ще се включат в рецитал „Да се знае и да се помни",  пред барелефа на Левски,  поставен на сградата на училището. В памет на Васил Иванов Кунчев ще се проведе състезание „Лъвски скок“ между учениците от I - VII клас , ще има и видеорецитал на  двойки от родител и дете, учител и ученик под името „Пазители на българската памет“. Четвъртокласници ще раздават свитъци с образа на Апостола и негови мисли на гражданите на град Стара Загора. От клуб „Приятели на книгата“ към училището организират „Час по вдъхновение“ – за Апостола с любов.

В паметния ден детският отдел на библиотека "Родина" ще гостува виртуално на клубовете "Приятели на книгата" в ІХ ОУ "Веселин Ханчев" с филм, презентация и викторина за Васил Левски. В рубриката "Слово за Апостола" - деца ще четат стихове и разкази за Левски.

Mузеен обект „Хилендарски метох” ще бъде отворен безплатно за посещения  до 19 февруари 2021 г. с работно време: от 10.00 до 12.30 ч. и от 13.00 до 18.00 ч.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара | Загора | старозагорци | Левски | часа | цветя

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори