Документален филм за проф. Минко Балкански представят в Стара Загора

“Вярвам в разума, стремежа към знание и смисъла да направиш нещо за другите”, казва професорът.

 10.05.2024 12:25
Документален филм за проф. Минко Балкански представят в Стара Загора

Премиера на документален филм „Моето име е Минко“ за живота на проф. Минко Балкански представят в Стара Загора на 13 май. Първата прожекция ще бъде в най-новата старозагорска гимназия, чийто патрон е именно забележитият физик - Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански", от 13.30 ч.

 

В същия ден, от 16.30 ч., прожекция ще излъчат и в Театър "Проф. Минко Балкански" в Нова Загора.

 

"Аз съм щастлив човек". Това ми каза на изпроводяк проф. Минко Балкански. Един българин и истински родолюбец, който идва в България най-вече заради общуването с хората тук. Срещнах се и разговарях с едно момче пълно с енергия, оптимизъм и вяра. Той е просветител, будител и най-големият благодетел и дарител в областта на образованието у нас. Когато говори за родината и за хората тук, очите му блестят. Днес проф. МИНКО БАЛКАНСКИ е на 97 години!“ , споделя Владина Цекова, създател на филма.

 

Роден на 24 юли 1927 г. в село Оряховица, Старозагорско, живее и работи във Франция, а създадената от него у нас фондация „Миню Балкански“ го връща всяка година в родината, за да посява семената на знанието и да дава криле на своите предани малки ученици. Проф. Минко Балкански е световен физик с изключителен принос за науката. Забележителна е работата на фондацията за повишаване на професионалната компетентност на преподавателите по информатика, както и подпомагането на даровити български деца.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери Загора | проф | балкански | Минко

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори