Енергетиците от Раднево срещу неадекватните действия на държавата

ТЕЦ "Марица-изток 2" вече няма време, защото с още две плащания за въглеродни емисии дълговете на централата ще надвишат активите й. Министър Петкова е в Раднево.

 28.11.2018 10:07
Енергетиците от Раднево срещу неадекватните действия на държавата

Миньори и енергетици от "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 2" с плакати "ИСКАМЕ РАБОТА" и "НЕ УБИВАЙТЕ ЮЖНА БЪЛГАРИЯ" излязоха на протестен митинг. Те настояват за бъдеще, сигурност и работа, както и за нова енергийна стратегия.

"Искаме конкретни действия от страна на държавата за запазване на въглищните централи при спазване на екоизискванията", казаха синдикалните лидери. Според тях последните опити за спасяване на комплекса "Марица-изток" от дълбокия финансов дефицит са неработещи, защото се прехвърлят проблемите от губещите върху стабилни дружества, а и се обсъждат действия, които са твърде отдалечени във времето.

Основната причина за влошаващото се състояние на мините и ТЕЦ-а е поскъпването на въглеродните квоти. От около 5 евро за тон СО2 миналата година, те стигнаха до 25 евро през септември 2018 г. При тези цени гигантският ТЕЦ догодина ще отдели цели 80% от приходите си, за да плати квотите.

С такива разходи ТЕЦ-ът няма как да продължи да функционира, ако не бъде повишена цената на електроенергията или не се намери друга схема за подпомагане. Освен това, прогнозите сочат, че със затягането на правилата в ЕС най-късно до 2030 г. комплексът ще стане напълно неизгоден за поддържане.

Синдикатите писаха писмо до президента с искане той да се обвърже ясно с проблема и даде отговори на техните въпроси.

Днес в енергийното сърце на България е енергийният министър Теменужка Петкова. От страна на правителството тя гарантира енергийната сигурност на страната и каза, че МОСВ е взело решение да бъде дадена безсрочна дерогация на ТЕЦ 2. БЕХ, продължава тя, ще купи всички необходими емисии. "Правителството е на своето място и ние стоим зад вас", чуха току що протестиращите. По думите на инж. Деян Дяков, лидер на КНСБ в Мини "Марица-изток", енергетиците ще се борят за работа, сигурност, бъдеще.

"Настояваме държавата да поеме траен ангажимент за съставяне на механизъм за компенсиране на загубите от въглеродни емисии на ТЕЦ "Марица-изток"2", коментираха председателят на КНСБ в "Мини Марица-изток" Наско Митев и председателят на КНСБ в ТЕЦ "Марица-изток 2" инж. Деян Дяков. Според тях ТЕЦ "Марица-изток 2" вече няма време, защото с още две плащания за въглеродни емисии дълговете на централата ще надвишат активите й. Те посочват, че същото може да стане и с НЕК, който покрива разходите за емисиите на американските централи.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Раднево | КНСБ | държавата | енергетици | въглеродни квоти | Министър Петкова

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори