Енергийната ефективност е един от важните приоритети, които Община Стара Загора залага в новия програмен период

По време на конференцията Танев посочи, че Община Стара Загора залага на обновяването на големи административни сгради в централната част на града - това са сградите на двете библиотеки, обновяването на инфраструктурата в централната градска част, както и обновяване на стадион "Берое", което ще даде възможност за развитието на спорта.

 24.01.2023 13:46
Енергийната ефективност е един от важните приоритети, които Община Стара Загора залага в новия програмен период

Енергийната ефективност е един от важните приоритети, които Община Стара Загора залага в новия програмен период. Програмата "Енергийна ефективност" ни дава възможност да кандидатстваме по различни проекти, които са свързани както с обществените сгради, така и с културата и спорта. Това каза Радостин Танев, заместник-кмет на община Стара Загора, който днес участва в конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще" в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Стара Загора. Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия.

Събитието бе открито от зам.-областния управител Стоян Стоянов. Сред участниците във форума бяха кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов, зам.-кметът на Гълъбово Пламен Бараков, ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков, директорът на Дирекция "Инвестиции и европейски програми" в Община Стара Загора Георги Симеонов, експерти от Областния информационен център, представители на различни институции.

По време на конференцията зам.-кметът Радостин Танев посочи, че Община Стара Загора залага на обновяването на големи административни сгради в централната част на града - това са сградите на двете библиотеки,  обновяването на инфраструктурата в централната градска част, както и обновяване на стадион "Берое", което ще даде възможност за развитието на спорта.

"Важна част върху това, по което ще кандидатстваме, е проект, който вече е задействан - санирането на жилищните сгради, и не само - знаете, че там хората могат да се възползват от поставянето на  фотоволтаични системи върху покривите на сградите, които да бъдат насочени за общо ползване. Друго, върху което ще наблегнем - е образователната инфраструктура и социалната такава. Към момента в  Община Стара Загора няма детски градини и училища, ясли, които да не са ремонтирани. Наблягаме и върху домовете за стари хора в общината; ще подадем проектно решение за тяхното обновяване, както и няколко други такъв тип сгради, които ще дадат възможност за по-голяма част от хората в града, които се възползват от тези социални услуги, да имат по-добри условия, коментира заместник-кметът. Цел е също и развитието на индустриалните зони, на медицинската и образователната инфраструктура.

"Ще работим приоритетно към създаване на STEМ кабинети в тези училища, в които няма, както и към подобряване средата на живот в професионалните гимназии - изграждането на общежития и др. Общо взето, начинът, по който сме изградили стратегията си за следващия програмен период, е да вложим в социални услуги, енергийна ефективност, спорт, административно обслужване, образование. Ще наблегнем и върху възможностите по програмата за развитие на биологичните видове в града ни. Става въпрос за зоопарка и за друг тип такива учреждения", заяви още Танев. Той подчерта, че Община Стара Загора и бизнесът в града работят много добре и това е една тенденция, която се надява да продължи. 

Община Стара Загора има целенасочена и последователна политика по изпълнението на кохезионната политика на Европейския съюз, подчерта Георги Симеонов, директор на Дирекция "Инвестиции и европейски програми" в Община Стара Загора, който също взе участие в конференцията.

Той акцентира върху инвестициите за подобряване на енергийната ефективност като основен инструмент за намаляване на вредните емисии, което е в центъра на причините за климатичните проблеми.

Симеонов обърна внимание на териториалния план за справедлив преход - един основен инструмент, който засяга особено градовете Стара Загора, Гълъбово и Раднево, заинтересовани от този план. Най-вероятно около 60 процента от ресурса на този план ще дойде за нашия регион, тъй като той произвежда електроенергия и съответно нуждите са да се направи този грандиозен преход от конвенционална енергия към други източници на енергия, посочи Симеонов. 

"Община Стара Загора работи по проекта "Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора", финансиран от Оперативна програма "Околна среда" 2014 -2020. Тази първа фаза бе изпълнена през последните три-четири години със закупуването на нови автобуси и след това продължихме да надграждаме с въвеждане на мерки за подобряване на качеството на живот в града", каза още директорът на Дирекция "Инвестиции и европейски програми" . По думите му идеята на общината е след като получи всички автобуси по програмата, да обмисли изграждането на соларен парк, който да произвежда зелена енергия за зареждане на автобусите в града. 

Душо Гавазов, кмет на община Мъглиж, обърна внимание на темата за синергизма между местните власти и държавата. По думите му, ако държавата продължава да гледа на местните власти само като на буфер между хората и държавното управление, нещата няма да се случват. Гавазов подчерта, че подбалканската община много добре може да се издържа от туризъм.

Ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков представи на дискусията новоизградения академичен информационен център. "Това е едно бижу на Тракийския университет, което ще бъде образователният дом на новите специалности в IT сектора - софтуерно инженерство, информационни технологии, компютърна и комуникационна техника", каза ректорът на висшето учебно заведение. 

Петко Минчев, старши експерт по социални дейности в Община Чирпан, заяви пред участниците във форума, че това е първата община в страната, която подписа договор за предоставяне на услуги по проекта "Грижа в дома" по програма "Развитие на човешките ресурси 2021-2027" и беше отличена от управляващия орган по програмата за най-бърз старт на мерки по новия програмен период. Проектът предоставя социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда на нуждаещи се за период от 12 месеца. Минчев каза още, че община Чирпан подготвя и проектно предложение по процедура "Бъдеще за децата".

Европейските проекти са основен инструмент, чрез който може да се подобри качеството на живот на местните жители, каза инж. Пламен Бараков, зам.-кмет на община Гълъбово и председател на Управителния съвет на Местната инициативна група (МИГ)  Гълъбово - Опан. „Ние сме много удовлетворени от това, че реално сме изпълнили в двата периода т.нар. план максимум, т.е. максималния брой допустими проекти, по които една община има право да кандидатства“, коментира Бараков. 

Десет са одобрените национални програми съгласно споразумението за партньорство на Република България и Европейската комисия за програмния период 2021 – 2027 година, съобщи на конференцията Радка Тилева, управител на Областния информационен център в Стара Загора. Те са на обща стойност 25 млрд. лева, от които 21 са от ЕС, а 4 са национално съфинансиране. До средата на 2023 г. по приоритет "Иновации и растеж" на националната програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ предстои отварянето на три процедури в подкрепа на бизнеса, свързани с разработване и внедряване на иновации и подкрепа на семейни компании от творчески индустрии и занаяти, стана ясно по време на форума. 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери проекти | Радостин Танев | зам.-кмет Община Стара Загора | Програма "Енергийна ефективност"

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори