Започва проучване за затлъстяването при децата

В област Стара Загора са определени 9 училища, в които ще се извърши проучването

 05.04.2019 13:30
Започва проучване за затлъстяването при децата

РЗИ – Стара Загора стартира четвъртото национално представително проучване в рамките на „Европейската инициатива на Световната здравна организация за наблюдение на затлъстяването при децата.

Относителният дял на деца със свръхтегло и затлъстяване все още бележи ръст в страните от Европейския регион на Световната здравна организация. В тази връзка ще се извърши национално проучване за оценка разпространението на свръхтегло и затлъстяване и факторите на семейна и училищна среда при деца в първи клас.

Това е четвъртото национално представително епидемиологично проучване в рамките на "Европейска инициатива на Световната здравна организация за наблюдение на затлъстяването при децата" и се организира от Министерство на здравеопазването и Националния център по обществено здраве и анализи.

В националната извадка са включени 3500 деца в първи клас на възраст 7 години. На принципа на случайния подбор са определени 196 училища в страната, в които ще бъде проведено изследването.

В област Стара Загора са определени 9 училища:

1. СОУ „Железник”, Стара Загора;

2. ОУ „Г. Райчев”, Стара Загора;

3. Пето основно училище „Митьо Станев”, Стара Загора;

4. Тринадесето основно училище „Св. П. Хилендарски", Стара Загора;

5. Второ основно училище „Христо Ботев”, Гълъбово;

6. Основно училище „Мати Болгария”, Казанлък;

7. Средно училище „П. К. Яворов”, Чирпан;

8. Основно училище„Кирил и Методий”, с. Ветрен;

9. Основно училище „Просвета”, с. Тъжа.

Проучването ще се извърши от експерти на РЗИ - Стара Загора, в периода април - май и включва антропометрични измервания на 180 деца и анкетно проучване в семейството и училището.

Проектът се провежда в много европейски страни. Националният център за обществено здраве и анализи, заедно със Световната здравна организация, ще анализира данните, събрани във всичките 196 училища. Данните ще се включат в националната база данни на Националния център за обществено здраве и анализи и международната база данни на Европейския регион на Световната здравна организация. Данните ще бъдат представени с идентификационен номер.

 

снимка: LadyZone.bg

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара | Загора | училище | център | Световната | проучване | училища | организация | деца | здравна

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори