В Областна администрация заседава Епизоотичната комисия

В Старозагорска област през последната седмица са обявени положителни проби от диви свине в Оряховица, Колена, Мъглиж и в Казанлъшко. До 50 случая на Африканска чума по свинете на ден се регистрират в страната.

 16.01.2020 13:09
В Областна администрация заседава Епизоотичната комисия

В Областна администрация днес се проведе заседание на Епизоотичната комисия, председателствано от областния управител Гергана Микова. Директорът на ОДБХ д-р Дамян Миков изнесе информира за епизоотичната обстановка в областта по отношение на разпространението на болестта Африканска чума по свинете, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

В страната ежедневно се регистрират около 30-50 случая на заболяването. Те са предимно по диви свине. В Старозагорска област през последната седмица са обявени положителни проби от диви свине в селата Оряховица и Колена, в Мъглиж и в Казанлъшко. Всички взети проби от свинекомплексите в региона са отрицателни. Проби се взимат и от кланиците, и от превозните средства, извозващи промишлено отглеждани животни. Агенцията по безопасност на храните осъществява постоянен ежедневен контрол за мерките за биосигурност в свиневъдните ферми.

„Отговорността е в ръцете на собствениците на ферми. Необходимо е абсолютно спазване на мерките за сигурност, защото човешкият фактор е водещ в разпространението на болестта“ каза д-р Миков.

„В Старозагорска област, благодарение на добрата работа и отличното взаимодействие между институциите, успяхме да намалим максимално популацията на домашни свине, но напоследък имаме сигнали за повторно заселване с прасета на задни дворове. Ще продължим с проверките и в тази посока“ заяви още директорът на ОДБХ.

От Ловно-рибарския съюз-Стара Загора обявиха, че до този момент в областта са отстреляни 1820 диви прасета.  Срокът за групов лов на диви свине е удължен със заповед до края на месец януари.  Това е една от предвидените мерки за ограничаване на разпространението на Африканската чума по свинете.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери диви | разпространението | Африканска чума | свине | Дамян Миков | Епизоотична комисия

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори